Илюзия разкрива, че човешкият мозък запълва периферията на погледа (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 декември 2016 в 09:00 6265 0

На илюстрацията горе са 4 примера на илюзията "равномерност" - по часовниковата стрелка от горния ляв ъгъл - размазване, цвят, плътност и размери. В тези примери, перифериите са, съответно, по-размазани, по-зелени, с по-малка плътност или съдържат по-големи кръгове от центъра. Все пак, ако се фокусирате в центъра на изображението за по-продължителен период от време, характеристиките на периферните изглежда приемат свойствата на централните елементи. Същите примери можете да видите по-големи и по-удобни в статията. Изображение: Marte Otten et al , doi: 10.1177/0956797616672270.

Според ново проучване това, което виждаме в периферията, извън прекия фокус на окото, понякога може да е визуална илюзия, съобщи sci-news.

В ежедневието си обичайно допускаме, че имаме пряка и точна представа за външния свят. Но различни видове визуални илюзии ни показват, че това не винаги е така. Благодарение на тях ние разбираме, че обработвайки постъпващата информация от външни сигнали, мозъкът ни създава изображение на външния свят, което може да се различава много от реалността.

Д-р Марте Отен (Marte Otten) от Университета на Амстердам и нейните колеги от Холандия, Великобритания, Япония и Съединените щати изследват и се опитват да обяснят защо се заблуждаваме, че периферното ни зрение е подробно и ясно, при положение, че то далеч не е такова.

"Зрението във фовеята, центъра на зрителното поле, е много по-точно и по-подробно от зрението в периферията. Това не е в съответствие с богатата феноменология на периферното зрение", заявиха изследователите.

Диаграмата показва относителната острота на ляво човешко око (хоризонтален участък) в градуса от фовеята. Източник: Wikimedia Commons

"Изследвахме визуална илюзия, която показва, че усещането за подробно периферно зрение частично се основава на реконструкция на реалността".

Резултатите на екипа, публикувани в списание Psychological Science, показват, че въпреки че периферното ни зрение е по-малко точно и подробно, отколкото това, във фовеята, ние може да не забележим качествена разлика, защото нашата визуална система за обработка всъщност запълва това, което ние "виждаме" в периферията.

"Нашите резултати показват, че при подходящи условия голяма част от периферията може да се превърне във визуална илюзия", отбелязва д-р Отен.

В серия от експерименти, д-р Отен и съавтори представят на общо 20 участника поредица от изображения.

Участниците се фокусират в центъра на екрана - централното изображение се появява, а след това различният периферен образ постепенно се губи.

Те трябва да кликнат с мишката, веднага след като разликата между централния правоъгълник и периферията изчезне и целият екран се окаже равномерен.

Авторите експериментират с различни характеристики на централния образ, вариращи по форма, ориентация, яркост, цвят или движение.

Резултатите показват, че всички тези характеристики се поддават на илюзията "равномерност" - участниците погрешно виждат еднообразно изображение, докато центърът и периферията всъщност са различни.

Когато разликата между центъра и периферията е голяма, илюзията е по-малко вероятно да се случи, при тези проучвания, е нужно повече време, за да се прояви.

С долните примери може да проверите тази илюзия и върху себе си. В зависимост от размера на екрана и разстоянието до екрана, тази илюзия може да работи дори без да се пуска на цял екран.

Когато центърът се състои от букви, целият екран (след известно време) ще изглежда, че се състои главно от букви. Но когато центърът се състои от X-ове, целият екран ще изглежда, че се състои от X-ове. Важно е, че при двата примера периферията е една и съща. Имайте предвид, че илюзията, отнема време, за да се случи, а след настъпването й може да намалее в различни части на зрителното поле.

Още примери - в сайта Uniform Illusion

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !