29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Илон Мъск казва, че SpaceX ще започне да изсмуква CO2 от въздуха, за да го превръща в ракетно гориво

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 декември 2021 в 21:32 143110
Това е особено уместна тема за SpaceX, като се има предвид, че нейната ракета Falcon 9 отделя много CO2 при изстрелване. Кредит: SpaceX(CC BY-NC 2.0)

SpaceX се впусква в ново смело приключение: да прави ракетно гориво от "нищо".

„SpaceX стартира програма за извеждане на CO2 от атмосферата и превръщането му в ракетно гориво“, съобщава в Туитър изпълнителният директор Илон Мъск в понеделник . „Моля, присъединете се, ако се интересувате.“

Използването на местни ресурси за създаване на гориво - може да има големи последици по време на прехода ни към междупланетни пътешествия според Мъск.

„Това също ще бъде важно за Марс“, добавя той в последващ туит.

Това е особено уместна тема за операциите на SpaceX, като се има предвид, че нейната ракета Falcon 9 отделя много CO2 при изстрелване.

И не е толкова невъзможно, колкото звучи. Използвайки нова техника, наречена „директно улавяне на въздух“ (DAC - direct air capture), SpaceX може да изсмуче хиляди тонове въглероден диоксид, за да го превърне в източник на гориво, съобщава Bloomberg.

Исландия наскоро започна работа в най-големия завод за DAC в света, който измъква от възхуха до 4400 тона CO2 годишно.

Новината идва, след като Мъск обяви награда от 100 милиона долара за разработка на технологии за премахване на въглерода по-рано тази година. Целта е да се извличат 1000 тона CO2 от атмосферата годишно - и в крайна сметка операцията да се разшири драстично.

„Мисля, че това ще отнеме известно време, за да разберем кое е правилното решение“, обяснява Мъск още през април. „И особено да разберем коя е най-добрата технология за отстраняване на CO2.“

„В момента имаме само една планета“, коментира Мъск. „Дори 0,1% шанс за бедствие – защо да се излагаме на този риск? Това е лудост!"

Източник: Elon Musk Says SpaceX Is Going to Start Sucking CO2 Out of the Air and Turning It Into Rocket Fuel, futurism


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.