06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Има полза от коремните мазнини, те ви защитават, казват учените

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 юни 2017 в 05:45 175860
Жълтеникавият полукръг е оментумът, мастна престилка провесена над другите органи. Източник: Johannes Sobotta / wikipedia.org

Голямото було (omentum majus) - широката мастна "престилка", която покрива тънките черва - играе важна имунна функция в организма, съобщава EurekAlert!.

Според изследователите, публикували статията си в списание Trends in Immunology, този слой от мазнини неочаквано служи като първа линия на защита срещу токсини и инфекция. 

Обвивката на червата е висцерална мастна тъкан с уникални имунни функции.

Въпреки че е предимно мастна тъкан, оментумът съдържа натрупвания на лимфоидна тъкан, наречени "млечни петна" (MSs). Те са открити за първи път през 1874 г. при зайци. Независимо от размера и формата на оментума млечните петна проникват в тъканта и служат като филтър за течности в коремната кухина. 

"Млечните петна допринасят за имунитета на перитонеума като събират антигени, частици и патогени от коремната кухина и в зависимост от стимула, насърчават различни имунни отговори, включително възпаление, толерантност или дори фиброза", обяснява Трой Рандъл (Troy D. Randall), клиничен имунолог в Университета на Алабама в Бирмингам, който е съавтор на проучването.

При хората млечните петна в оментума се появяват в ранните етапи на развитие, преди да се появят бактериите, което показва ролята му на първичен имунен орган.

Но за съжаление, за раковите клетки оментумът взема погрешно решение. "Той решава да осигури толерантност вместо защита", обяснява ученият. Тумор в оментума се среща изключително рядко, но системата от "филтри" осигурява среда за агресивни тумори, такива като рак на яйчниците и стомашно-чревния тракт. 

В бъдеще учените се надяват да коригират реакцията на млечните петна така, че да допринесат за появата на противотуморен имунитет.

Оментум на мишка с отбелязани млечни петна. Изображение: Trends in Immunology / cell.com
Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.