Имплант, доставящ удоволствие директно в мозъка ни? Етични проблеми

Ваня Милева Последна промяна на 24 ноември 2021 в 17:33 12470 0

Все по-голям брой учени смятат, че нещо като „бутон за удоволствие“ – устройство, което може да бъде имплантирано в мозъка ви и автоматично да предизвиква чувство на удоволствие – може да стане реалност в изненадващо близко бъдеще.

Всъщност някои изследвания, до голяма степен произтичащи от клинични или медицински експерименти, показват, че противоречивата технология вече е на път. И множество експерти, включително някои от учените, провеждащи тези проучвания, смятат, че невронната стимулация, направена само за развлекателни цели, не само ще бъде възможна, но и че ще бъде хит.

Но колкото по-възможни стават тези технологии, с толкова по-голяма острота изниква въпросът: Нужно ли е?

„Има хора, които за развлечение използват електрическата стимулация по различни начина“, обяснява пред Futurism инженерът по биомедицина в Мичиганския университет Тим ​​Брунс (Tim Bruns). „Може да е за развлечение, а може и да не е, но хората сега правят разни неща не по назначени.

„Ще гледаме ли реклами на това по телевизията и ще бъде ли по магазинните рафтове?“ се пита Брунс. "Да. Така мисля."

Брунс провежда няколко забележителни проучвания, които използват електрическа стимулация на специфични нерви с цел лечение и подобряване на функцията на пикочния мехур. Но скоро разбира, че същите стимули - както в близост до самия пикочен мехур, така и изненадващо на глезена - изглежда , че лекуват и нарушения на сексуалната дисфункция, които затрудняват изпитването на възбуда, особено при жените. Това е късмет, защото е трудно да се осигури финансиране за изследвания на женските сексуални функции, освен ако не е замесена травма на гръбначния мозък.

И след като Брунс или някой друг може да продължи клинични проучвания и да подобри безопасността и ефикасността на подобно устройство, изследователят подозира, че версията за развлечение, удобна за потребителите, няма да закъснее.

„Това вече се случва“, отбелязва пред Futurism машинният инженер и неврологът Дъглас Вебър (Douglas Weber) от Университета Карнеги Мелън.

„Може да откриете много устройства за невростимулация в Amazon. Някои ще ви направят по-здрави, ще облекчат болката ви, ще ви помогнат да отслабнете, а други дори ще ви направят по-умни“, добавя Вебер, който е бивш сътрудник-постдокторант на Брунс. „Не притежавам нито едно от тези устройства. Но очаквам, че ще бъдат разработени вероятно през следващите две десетилетия невростимулиращи устройства, от които ще има реална полза за потребителите".

Разбира се, повечето ще се сетят за секса. Но удоволствието, получено от електрическа стимулация, може да има много форми - да масажира с мощни електрически импулси мускулите ви, да повиши нивата на допамина с помощта на технология, която може да ви направи по-бързи, по-силни и по-умни, или - много примамливо - електрическа сонда дълбоко във вашия мозък, който просто ви прави щастлив.

Например, наскоро учените успяват да излекуват пациентка с тежка депресия с помощта на невронен имплант, който въздейства на мозъка й 300 пъти на ден. Тя казва, че това й позволява спонтанно да се смее и да изпитва радост за първи път от години. Разбира се, лечението изисква електрод, имплантиран дълбоко в мозъка, което в момента би се извършило само за най-екстремни медицински случаи - но тъй като технологията на мозъчния интерфейс неумолимо се усъвършенства и става все по-достъпна, няма причина такова устройство да не може да стане потребителска джаджа.

Според експерти при сегашните темпове на изследванията тази технология може да се появи на пазара само след няколко години. Но това, което не знаем, е какво ще означава за нас, психологически като индивиди и социологически като общество, когато можем да изпитаме истинско удоволствие от натискането на един бутон. И всички тези въпроси стават още по-сложни, разбира се, когато се приложат към объркания свят на секса.

„Голям въпрос, който остава без отговор, е дали секстехнологиите в крайна сметка ще се превърнат в допълнение към нашия сексуален живот или в заместител“, коментира сексологът и психолог Джъстин Лемилър (Justin Lehmiller) от Института Кинси.

„Въпреки че е лесно да си представим как този вид секстехнология може да бъде от полза за хората с увреждания или сексуални затруднения, има някои опасения“, добавя Лемилър. „Например, ако имахте достъп до устройство, което може да ви даде мигновено оргазми, бихте ли подходили към секса по различен начин? Как ще се отрази това на интимността?"

Естествено този вид технология вероятно ще стане популярна, независимо дали е добра идея или не. Това са важен разговор, които трябва да се проведе сега, преди подобренията в размера на електрода, силата на батерията и безопасността на имплантите, които ще са необходими за създаването на потребителско устройство, станат актуални.

Защото, за добро или за лошо, хората винаги ще използват медицински технологии по начини, които създателите им не са предвидили.

„Искам да кажа, че всеки има желания и нужди“, коментира Брунс пред Futurism. „Някои хора може да отидат твърде далеч.“

Той сравнява идеята за удобен за потребителите бутон за усещане на удоволствие с хората, които вземат Виагра, без да имат нужда. Брунс не смята непременно, че ще бъде катастрофа, но предвижда, че това ще се случи скоро. Той също така предполага, че с появата на по-добри медицински устройства за компаниите ще бъде лесно да създават потребителски устройства и обществеността - да ги приема.

„На хората има стана удобно да вкарват технологии в телата си като цяло, когато става въпрос за неща като пейсмейкъри, контрацептивни импланти и инсулинови импланти“, коментира Лемилър, „така че колкото повече хората се чувстват комфортно с този вид неща, толкова е по-вероятно, че ще бъдат отворени за други възможности, които се появяват."

Човешката връзка е изключително важна. И когато технология като бутон за удоволствие стане осъществима, безопасна и популярна, хората може да са изложени на по-голям риск да се обърнат навътре, да натискат бутона, за да се почувстват добре – както пристрастен към кокаин плъх в едно психологическо изследване от 2020 г. – вместо да търсят връзки с други хора и света около тях.

Това на теория може да бъде пагубно за общественото здраве и да повдигне страшни въпроси за това кой е отговорен за чувството за щастие: индивидът, компанията, имплантираща развлекателна невронна технология в тялото му или регулаторните агенции, които ще трябва да се намесят, за да регулират мозъчните технологии, както днес правят с наркотиците.

Или може би изобщо няма да има проблем. В крайна сметка изследванията показват, че дори плъховете предпочитат социалната връзка пред хероина. С други думи, може би новите граници на технологиите за търсене на удоволствие няма да са проблем, ако изградим общество, в което хората могат да задоволяват безопасно основните си нужди.

Източник: What Are the Ethics of an Implant That Delivers Pleasure Directly Into Your Brain? Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !