Индия ще добива енергия от Луната

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 април 2017 в 10:00 6257 0

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) работи върху план за извличане на енергия от Луната, която ще помогне на Индия да ограничи вноса на петрол. Планът включва добив на хелий-3 от лунния прах, генериране на енергия от него и изпращането й обратно към Земята.

Плановете за първи път са разкрити през февруари от д-р Шиватану Пилай (Sivathanu Pillai), професор в космическата агенция. Сега той потвърди тези намеренията на конференция в Ню Делхи и заяви, че програмата за добив на лунен прах е приоритет за ISRO, съобщава Livemint, цитирани от IBTimes.

Мисията за добив на хелий-3 ще бъде осъществена до 2030 г. , според плановете на ISRO.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също е запален по извличането на енергия от Луната. Според съобщенията е изпратил запитване до НАСА дали от Луната да бъдат извлечени природни ресурси с цел печалба.

В отговора си, НАСА увери американското правителство, че всичко в изследването на космоса, е основано на печалбата и ниската околоземна орбита е до голяма степен в областта на търговската дейност от изследвания и туризъм за компании като SpaceX и Blue Origin.

НАСА вече работи с Тайван за роботизиран луноход, който се надява да започне тестове от 2017 г.

Луната може да се използва като база за по-нататъшно проучване на космоса. ESA

С напредването на космическите технологии в много страни по целия свят нарастват дейностите, насочени към изследване на природните ресурси в космоса, особено на Луната, предвид нейната близост до Земята.

Ето един преглед на някои интересни дейности, които космическите агенции (финансирани от държавата и частни) имат намерение да извършват на Луната в близко бъдеще:

  • Самолетната компания Боинг и НАСА имат планове за разработване на база на Луната. По-рано през април те разказаха за концепцията си  за докинг станция и мисии до дълбокия космос, с които да се изпрашат хора до Марс от лунната база.
  • Една частна компания от Тексас, наречена Shackleton Energy Company (SEC), съобщи през 2015 г., че планира да създаде "бензиностанция в космоса" с ресурси от Луната. Планът включва залежите от воден лед на Луната, превръщането им в ракетно гориво под формата на водород и кислород и продажбата на горивото за космически апарати в ниска околоземна орбита. В момента няма достатъчно информация за напредъка на проекта.
  • НАСА планира изграждането на колония на Луната. Американската космическа агенция разработва архитектурата им от местни материали.
  • Космическата компания на Илън Мъск SpaceX заяви, че е готова да изпрати двама души до Луната през 2018 г. Вече няколко частни космически агенции твърдят, че работят по туристически пътешествия до Луната.
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !