Инсектициди увреждат пчелните сперматозоиди

Катя Димитрова Последна промяна на 30 юли 2016 в 14:00 4495 0

Кредит Geoffrey Williams, University of Bern via AP

"Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, на хората няма да им останат повече от четири години живот."

Алберт Айнщан

Човешката дейност отдавна се е превърнала в причина за глобалното намаляване на броя на пчелите по целия свят. Учените непрекъснато публикуват нови и нови изследвания, които ни показват, че неправилното третиране на природата косвено унищожава жизненоважните за планетата насекоми. Още един от техните врагове се оказват и широко използваните в селското стопанство инсектициди.

Така например ново изследване установило, че често използван клас инсектициди убиват голяма част от мъжките сперматозоиди, поради което пчелните семейства ще намаляват все повече.

Така наречените неоникотиноиди се използват най-вече за борба с вредните насекоми, като по-голямата част от тях се прилага при обработка на листата и почвата. Те не убиват самите търтеи, но така мъжките произвеждат с 39% по-малко жизненоспособни сперматозоиди, показва експримент на швейцарски изследователи, резултатите от който са публикувани в Royal Society B.

По същество препаратът е действал като контрацептив за търтеите, чиято основна задача е да се чифтосват с царицата. При тези условия обаче успешното чифтосване става далеч по-трудна задача, коментира Ларс Щрауб (Lars Straub), изследовател от Бернския университет и водещ автор на проучването.

Учените определили две групи насекоми, едната от които била изложена на взаимодействие с инсектицида. Когато по-късно специалистите поставят тяхното наследство под микроскоп, разликата става съвсем ясна. Пчелите, чиито прашец не е съдържал химикала, са произвели средно 1,98 милиона сперматозоиди. За сравнение, при групата, която е консумирала неоникотиноиди с храната си, броят им бил 1,2 милиона.

Тази снимка, предоставена от Ларс Щрауб, показва микроскопско изображение на спермата на търтеите. В червено са мъртвите, а в синьо – живите сперматозоиди.

"Има намаляване на жизнеспособността на сперматозоидите и тяхната продължителност на живота“, посочва Щрауб. И въпреки че все пак не всички сперматозоиди умират, остава въпросът доколко ефективни при чифтосване ще бъдат те.

Съавторът на проучването Джефри Уилямс (Geoffrey Williams), старши изследовател на пчелите в Университета на Берн, заяви, че все още не е ясно чрез какъв точно механизъм инсектицидите увреждат спермата. За изясняване на това предстоят още изследвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !