Ирландия легализира контролираната употреба на хероин, за да намали смъртните случаи от свръхдоза

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 ноември 2015 в 14:14 10196 7

Кредит Twitter/mustread_fr

Ирландия е близо до легализирането на контролираната употребата на хероин и евентуално бъдещо декриминализиране на други дроги, според Аодан Ориордан (Aodhán Ó Ríordáin), ирландският министър, който преформулира националната стратегия на Ирландия за наркотиците.

Министърът обяви, че новите закони за легализирането на хероина под лекарско наблюдение може да бъдат в сила през следващата година. По-късно се очакват допълнителни мерки за декриминализирането на употребата и на други дроги.

"Нашата национална стратегия подлежи на развитие и моя работа е да я преразгледам и да се уверя, че това е необходимо и че тя е адекватна постоянно променящата се обстановка", заяви Ориордан по време на семинар за контрола на наркотиците в Лондонското училище по икономика тази седмица.

В рамките на неговия законопроект за легализиране е създаването на инжекционни центрове под медицинско наблюдение в Ирландия. Законопроектът вече е изготвен и трябва да бъде одобрен от ирландското правителство до края на месеца.

Ориордан заяви също, че е склонен да преразгледа възможности за декриминализиране на притежанието и употребата на леки наркотици като канабис. 

Португалският пример

Парламентарната комисия по правосъдие подкрепи основанията за декриминализация след като нейни членове посетиха Португалия, където употребата на наркотици е декриминализирана от 2001 г. насам, за да видят как работи системата.

На семинара в Лондон, Алчина Ло (Alcina Ló) от Главната дирекция на Португалия за превенция срещу зависимостите обобщи досегашните ефекти от решението, които включват намаляване на смъртните случаи от свръхдоза от 80 през 2001 г. на 16 в 2012 година.

През същия период, новите случаи на ХИВ сред употребяващите наркотици са паднали от 1016 на 56 годишно.

Четири щата на САЩ смекчиха законодателството си за употребата на канабис - Колорадо, Вашингтон, Аляска и Орегон - в Охайо се гласува днес за това дали да се легализира употребата на канабис.

Имаше и слухове миналия месец, че службата на ООН по наркотиците и престъпността е готова да публикува доклад в подкрепя на декриминализацията, но агенцията по-късно се отрече.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 20:35

Погледнете португалия, уругвай и другите страни след легализацията и вижте, че води дори до намаляването на употребата, интереса спада, урокът за забраненият плод кога ще го научите, паралелно с това цялата криминалност покрай наркотиците ще изчезне точно за 1 секунда след легализацията, а най-отгоре на всичкото, канабисът е едно от най-полезните растения на планетата, а ако се използва само за да се надрусаш е 114 пъти по-безвредно от алкохола, няма нито един смъртен случай, защото за да предозираш, че да умреш, трябва да изпушиш около 680 кг за 15 мин., че организма ти да се насити толкова мн със субстанциите от растението, че да не успее да се прочисти преди да е станало късно, затова няма нито един смъртен случай, защото е невъзможно да спазиш условията по-горе, реално е мн опасно, ако се легализира, за промишлеността, фармацевтиката, мафията и капитализма, защото повече хора ще започнат да осъзнават в каква реалност се намират и накъде са се запътили, тревата разширява съзнанието и може да бъде мн съзидателна за индивида, ако я използваш по този начин, а не просто за да се наковеш, за да избягаш от реалността, и повечето негативни последствия са силно преувеличени, организма ти се обновява и възстановява постоянно, а канабиса не е толкова силен, че да му повлияе негативно, дори напротив, е вече другите дроги са си кофти работа, ама за пристрастените към хероин и въобще за разпространението като цяло е по-добре да се легализират, но и на хората трябва малко повече акъл да им се налее в главите, да се образоват по всякакви въпроси, да станат по-съзнателни, осъзнаващи, разумни, мъдри, че да не избират да имат подобни преживявания.

06.11 2015 в 14:06

Айде сега, как да се процедирало. Елементарно е - легализация и майната им на мафийките. Всичките дроги - на пазарни цени. Като оставиш дилърчетата и големите акули без пари бързо ще останат и без корупционен потенциал. А който се е боцкал, ще се боцка и занапред. Понеже ще му е евтино, няма да се хвърля на тежки престъпления за дозата.

Изобщо елементарно е ама ченгесариатът не обича такива решения щото му режат от оборота и влиянието.

05.11 2015 в 09:16

Как трябва да се процедира? Обяснете малко по-подробно ако обичате.

05.11 2015 в 00:07

Я, на още хора по света им идва акъла и се сетиха как трябва да се процедира за да има положителни резултати.

04.11 2015 в 22:42

Доколкото разбирам, Ирландия ще се възползва от практиката на Швейцария, която отдавна има подобна програма. Това е като да обявиш икономическа война на дилърите, и на практика да предоставяш на наркозависимите качествена дрога от която има малка вероятност да предозират

04.11 2015 в 22:24

Хората просто имат различни ценности. Редовият българин е много близо до идеята че животът на хероиновия наркоман нищо не струва.

Ония там смятат че животът по принцип си струва, а кефът на дилъра е по-малко ценен.

04.11 2015 в 19:42

Това е като да се легализира максимална скорост от 230 км/ч. за да се намали статистиката от смъртни случаи от ПТП причинени поради несъобразена скорост.