Испания планира да забрани алтернативната медицина в здравните центрове

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 ноември 2018 в 10:31 4189 0

За да се избегнат "вредните ефекти, причинени от акупунктурата и хомеопатията" правителството на Испания обяви плановете си да забрани алтернативната медицина в здравните центрове, съобщава The Guardian.

Предложението, представено от министрите на науката и здравеопазването, цели да избегне "потенциалните вредни ефекти" на практиките, когато се използват като алтернатива или като допълнение към лечението, което се основава на "доказателствa и научна точност", заяви правителството.

Не се изяснява какво се смята за алтернативна медицина, но се дават за примери акупунктурата и хомеопатията.

"Много хора все още вярват, че някои лечения работят, въпреки че няма научни доказателства", се казва в изявлението.

Правителството иска да премахне алтернативната медицина от здравните центрове, където всички лечения трябва да се предписват от признати специалисти. То също така иска да избегне преподаването на алтернативна медицина в испанските университети и да прекрати присъждането на дипломи, свързани с тези практики.

Проблемът излезе на преден план наскоро в Испания след няколко знакови смъртни случая. 21-годишния Марио Родригес почина след спирането на болничното лечение за левкемия заради натуропат, който твърди, че може да лекува рак с витамини.

"Татко, направих грешка", го цитира баща му Хулиан Родригес на смъртното му легло.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !