27 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Истината за "снежното" видео от повърхността на кометата 67P

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 април 2018 в 09:16 54700
Кредит: ESA / landru79

Вижте този невероятен GIF. Тази снежна сцена не е заснета на връх Еверест или в някой каньон в Антарктида. Това ще видят кацналите  на повърхността на комета.

Клипът е съставен от изображения, заснети в период от 25 минути, от спускаемия модул Philae на Европейската космическа агенция (ESA) и е обработен от потребителя от Twitter landru79.

Помните ли "Розета" (Rosetta)? Модулът Philae на Европейската космическа агенция (ESA), който каца и случайно отскача на повърхността на кометата Чурумов-Герасименко? Този GIF се състои от изображения, които Розета изпраща обратно на Земята и бяха на свободен достъп онлайн за известно време. Но когато бяха обработени от потребителя на Twitter под име landru79 и сглобени в този кратък клип, те разкриха драматична сцена.

Както няколко астрономи посочиха в отговорите на оригиналния туит на landru79, изобразената "снежна буря" почти със сигурност не е истински снеговалеж, подобен на този, който се среща на Земята и други планети. Вместо това, има вероятност да има две или три различни явления, които създават снежния ефект.

В близост до камерата частиците прах, осветени от слънцето, вероятно се носят наоколо, имитирайки снега на Земята. Космическите лъчи също могат да създадат подобни на сняг ефекти върху изображенията. И тези точки на фона, които изглежда, че падат право надолу и изчезват зад скалата, вериятно са звезди, които изглеждат като падащи, защото кометата се върти, докато обикаля около Слънцето на всеки 6,5 години.

Клипът също е много ускорен, увеличавайки драматизма на сцената.

Според създателя му, първият кадър на GIF-а е изображение, направено на 1 юни 2016 г., 3,981 секунди след 17 ч. UTC (20 часа българско време). Последният кадър е изображение, заснето 17,017 секунди след 17:25 ч. UTC (20 часа българско време) в същия ден. Това означава, че това, което се слува за малко повече от 25 минути, е компресирано в този кратък клип, така че всичко изглежда, че се движи много по-бързо, отколкото в действителност.

Но никое от тези неща не може да попречи на въздействието му, усещането за драматизма да стоиш на повърхността на далечната комета.

Landru79 заяви за Live Science, че в следващия си проект ще използва цветната информация, която е изпратила "Розета", за да направи пълна цветна версия на GIF-а. 

Landru79 публикува друг GIF на Twitter, в който "замразява" на място звездното небе в клипа, което показва по-ясно, че кометата се движи, а звездите остават неподвижни.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.