Избираме партньори по сходство в гените несъзнателно

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 януари 2017 в 12:11 11053 0

Кредит The Economic Times

Ние търсим партньори, които са подобни на нас, дори на ниво гени, без да сме наясно с това, установи ново проучване.

Тези предпочитания за чифтосване са статистически значими и играят роля в оформянето на човешкия геном, обобщават авторите, цитирани от Science.

Пълният текст на доклада е публикуван в списание Science Human Behavior.

Екип от Университета на Куинсланд, Австралия, твърди, че най-вероятно е да се ожените/омъжите за някой, който много прилича на вас. Някой, който има подобна височина, тегло, някой с подобна интелигентност. И това не се случва, защото "краставите магарета се подушват", както е пословицата, а това се случва, защото активно търсим приятели с генетично наследство, подобно на нашето собствено.

Генетично сходство

Изследователите анализират бази данни с физически и генетични характеристики на хора. Те избират повече от 24000 семейни двойки от европейски произход. За всяка двойка, за единия партньор са изолирани генетичните маркери за различни черти, включително височина и индекс на телесна маса (ИТМ). Използвайки тази информация, учените след това се опитват да предскажат същата характеристика на другия партньор. Ако генетичният материал на единия човек предпоставя той да е висок, например, партньорът му се очаква да също да бъде висок. Целта на изследването е да се намерят корелации в тези черти. Крайната стъпка е да се сравняват тези прогнозирани характеристики с реалната ситуация.

Екипът е открил силна статистическа корелация между генетичните маркери на един човек за височина и реалната височина на партньора му. Учените също така идентифицират по-слаба, но все пак статистически значима корелация между гените, регулиращи ИТМ и реалния ИТМ на партньорите.

Корелацията е много по-силна, отколкото очаквахме да видим, ако чифтосването бе случайно. Тези находки са доказателство, че хората активно търсят партньори с генетична картина, подобна на тяхната собствена, съобщава екипът.

Избирането на партньори, базирано на подобни черти, е модел на сексуален подбор, известен като "асортативно чифтосване". Това позволява на хората да прехвърлят тези черти в своето потомство. Всъщност тази практика увеличава свързаността в семейните групи и помага на потомството да оцелее по-добре - при условие, че тази характеристика е от полза в тяхната среда. Това се наблюдава и при животинските популации.

Екипът също така открива доказателства за асортативно чифтосване и за други характеристики при 7780 двойки в базата данни за Великобритания. Те докладват за "изключително висока корелация" за генетични маркери, свързани с образованието. Малко вероятно е хората да са избрали своите приятели въз основа на годините, прекарани в училище, това означава, че те по-скоро избират на база сходни интереси - което често се свързва с нивото на образование, коментира членът на екипа Матю Робинсън (Matthew Robinson), постдокторант в лабораторията по генетика в Университета на Куинсланд в Бризбейн.

Асортативното чифтосване се отразява на геномната структура на характеристиките на хората", допълва Робинсън. Като такива, констатациите са полезни за създаване на по-точни генетични модели, които да предсказват вероятността членове на семейството ще наследят заболявания или физически черти.

По-рано бе съобщено, че група от учени от Каролинския институт, е установила, че хората с психични разстройства са склонни да избират партньори с диагноза, подобна на своята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !