Изчезват най-големите риби на Земята, алармират изследователи (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2016 в 13:06 9690 0

Кредит wikimedia

Учените съобщават, че не са виждали големи екземпляри от най-големите риби на планетата - китовите акули - през последните две десетилетия. Това повдига сериозни опасения за популацията на гигантските риби.

Човек би си помислил, че да се намери нещо голямо като автобус ще бъде лесно. Но големите китови акули, изглежда са изчезнали от световните океани, твърди National Geographic.

Китови акули с дължина от 13 до 15 метра са наблюдавани в океаните по целия свят преди десетина години - от Индия до Белиз.

Днес в източната част на Тихия океан има само две популации възрастни самки, според ново проучване. Животните по другите места средно са по-малки от 7 метра, което показва, че са твърде млади, за да се размножават.

В новото изследване, публикувано в сряда в списание Royal Society Open Science, изследователи от Университета на Западна Австралия са изразили загриженост за състоянието на популациите на най-големите китови акули.

Ана Секейра (Ana Sequeira), научен сътрудник от Университета на Западна Австралия и водещ автор на изследването, отначало е провеждала наблюдения на китови акули в района на кораловия риф Нингалу до северозападното крайбрежие на Австралия, а след това се заела с глобални проучвания.

"Повечето от китовите акули, която видяхме в Нингалу, бяха млади и със средна дължина от около 6 метра. Като се има предвид, че в зряла възраст тези риби достигат най-малко 9 метра дължина, възниква въпросът, къде са възрастните?" - недоумява Секейра.

Отговорът на този въпрос остава загадка, тъй като учените все още нямат никаква ясна представа за общия брой на тези риби и защо те понякога се събират на групи в крайбрежните райони. Не се знае много и за размножаването на китовите акули и броя на потомството.


Китовите акули са в списъка на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата и официално са защитени от австралийските власти, Мексико и Китай. Въпреки това, те все още са обект на незаконен лов заради перките си, а в други части на света умират, поради замърсяване с нефт.

Бавният им растеж - китовите акули могат да доживеят до 80 години - ги прави особено уязвими към всякакви негативни влияния.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !