Изкуствен интелект рисува това, което гледаме, използвайки мозъчните вълни (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 ноември 2019 в 01:08 12179 0

Кредит pixabay

Учени създават програма с изкуствен интелект, която рисува в реално време това, което човек гледа, разчитайки само мозъчни вълни.

Може би най-впечатляващото е, че тази техника е неинвазивна и цялата информация за мозъчните вълни се събира чрез устройство за електроенцефалография (EEГ), поставени върху главата.

"Учените смятаха, че изучаването на мозъчните процеси чрез EEГ е като да изследваш вътрешната структура на парен двигател, анализирайки само пушека, който излиза от локомотива", обяснява ученият Григорий Рашков в прессъобщение. "Не очаквахме да получим достатъчно информация, за да възпроизведем дори частично образа, който човек наблюдава. Но се оказа, че е съвсем възможно."

Екипът от Московския институт по физика и технологии и руската корпорация Neurobotics започват изследването си, което е достъпно в платформата за препринти bioRxiv, поставяйки шапка с електроди върху главата на участниците, записвайки мозъчните им вълни.

Всеки доброволец гледа в продължение на 20 минути 10-секундни видео фрагменти. Обектът във всеки фрагмент попада в една от пет категории и учените откриват, че могат да определят категорията на видеото само по данните, получени от ЕЕГ.

За следващата фаза на проучването, изследователите разработват две невронни мрежи. Те обучават едната да генерира изображения за три от изследваните категории по визуалния "шум", а другата превръща ЕЕГ данните в сравним с него шум. Когато ги събират по двойки, изкуственият интелект успява да нарисува удивително точни изображения на това, което участниците наблюдават, само от ЕЕГ данните в реално време.

"С технологиите, с които разполагаме днес, инвазивните процедури, описвани от Илън Мъск, се сблъскват с предизвикателството на сложните операции и бързото разваляне (за няколко месеца) на имплантите, в следствие от естествените процеси на окисление", обяснява Рашков. "Надяваме се да успеем да създадем по-достъпни невро устройства, които да не изискват имплантиране".

Източник: Futurism - THIS AI DECODES YOUR BRAINWAVES AND DRAWS WHAT YOU’RE LOOKING AT

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !