25 юли 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Измислиха как вредните насекоми да се самоунищажават

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 май 2017 в 08:33 40850
Чифтосващ се зелев молец, Снимка: Dan Olmstead

Тази година може да се проведе заключителният етап на експеримент с генетично модифициран зелев молец (Plutella xylostella).

Това е широко разпространен вредител по култури от семейство кръстоцветни - зеле, броколи и други.

По данни на специалисти всяка година по цял свят се дават от 4 до 5 милиарда долара за борба със зелевия молец, разказва phys.org

Обикновено за борба със зелевия молец се използват инсектициди като контактни органофосфорни, пиретроидни, карбаматни и др. групи препаратипиретрин и синтетични аналози. Тези средства са токсични, така че учените търсят нови начини за унищожаване на насекомите. 

Изследователите от университета Корнел, водени от Антъни Шелтън (Anthony Shelton) предлагат през 2015 създават генетично модифицирани насекоми, които могат да ограничат възпроизвеждането на своя вид. В насекомите се активира летален алел, който причинява смъртта на женските преди чифтосването. Като се пуснат на свобода генно модифицираните мъжки комари, те ще се чифтосват с диви женски и по този начин ще се намали популацията с течение на времето.

До този момент модифицираният молец е тестван на ограничени покрити парцели, за да не се разпространят молците в природата. Сега се очаква разрешение от Министерството на земеделието на САЩ, за да се освободят молците свободно в участък, засаден със зеле с площ 10 акра в центъра за изследвания. Екипът се надява това да стане лятото тази година.

Молците са модифицирани в лабораториите на биотехнологичната компания Oxitec, която разработи по подобен начин модифицирани комари в Бразилия, Панама и Карибите за борба срещу тропическа треска и други заболявания. Компанията се надява да пусне първата партида генно модифицирани комари във Флорида по-късно тази година.

Според учените от Министерството на земеделието на САЩ предложените изследвания е малко вероятно да окажат въздействие върху околната среда, дивата природа, растенията или човешкото здраве.

Американската администрация по храните и лекарствата също определя, че няма да има значително въздействие върху околната среда от предложеното освобождаване на генетично променени комари на Oxitec във Флорида.

Работата  на учените е под прицела на критиките от зелени организации и земеделски производители на био продукти.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.