Изненадващо: Проучване установява, че захарта може да намали апетита

Сладкият вкус на захарта, енергийният прием и регулаторният процес на глад и ситост.

Ваня Милева Последна промяна на 26 януари 2021 в 11:27 4695 0

Кредит Wikimedia Commons

Сладкият вкус на захарта е привлекателен за всички хора. В Австрия и Германия годишният прием на човек достига съответно около 33 и 34 килограма. По този начин захарта играе все по-голяма роля в храненето и здравето на населението, особено по отношение на телесното тегло. Въпреки това, малко се знае за молекулярните (вкусови) механизми на захарта, които влияят върху приема на храна, независимо от нейното калорично натоварване, пише Scitech Daily.

Вкусови рецептори и регулиране на ситостта

„Затова изследвахме ролята на активирането на рецептора за сладък вкус в регулирането на ситостта“, разказва Вероника Сомоза (Veronika Somoza), заместник-ръководител на Катедрата по физиологична химия във Виенския университет и директор на Лайбниц институт по биология на хранителни системи към Техническия университет в Мюнхен.

За тази цел учените провеждат двойно сляпо проучване с глюкоза и захароза. Общо 27 здрави мъже на възраст между 18 и 45 години са получавали или 10% разтвор на глюкоза или захароза (тегловни проценти), или един от захарните разтвори, допълнени с 60 ppm лактизол. Лактизолът е вещество, което се свързва с част от рецептора за сладко и намалява усещането за сладък вкус. Въпреки различните видове захар, всички разтвори със или без лактизол имат еднакво енергийно съдържание.

Два часа след изпиване на всеки от тестовите разтвори, на участниците е позволено да закусят колкото искат. Малко преди и по време на 120-минутен период на изчакване, изследователите вземали кръвни проби на редовни интервали и измервали телесната температура на участниците.

Средно още 100 килокалории

След консумацията на разтвор на захароза, съдържащ лактизол, изпитваните са получили повишен енергиен прием от храната с около 13 процента, около 100 килокалории повече, отколкото след изпиване на разтвора на захароза без лактизол. Освен това хората от тази група показват по-ниска телесна температура и намалени плазмени концентрации на серотонин. Серотонинът е невротрансмитер и тъканен хормон, който освен всичко друго има и потискащ апетита ефект. Но за разлика от това, изследователите не са забелязали разлики след прилагане на разтвора, съдържащ глюкоза и лактизол и чистия разтвор на глюкоза.

„Този ​​резултат предполага, че захарозата, независимо от нейното енергийно съдържание, модулира регулирането на ситостта и енергийния прием чрез рецептора за сладък вкус“, отбелязва Барбара Лидер (Barbara Lieder), водещ автор на изследването и също така заместник-ръководител на катедрата по физиологична химия на Химическия факултет на Виенския университет.

Изследователите споделят, че не знаят точно не се наблюдава ефектът на лактизола при глюкозата, но подозират, че това е така, защото глюкозата и захарозата активират рецептора за сладък вкус по различни начини и че играят роля и механизми, независими от този рецептор.

„Така че все още има много изследвания, необходими за изясняване на сложните връзки между консумацията на захар, вкусовите рецептори и регулирането на ситостта на молекулярно ниво“, коментира Вероника Сомоза.

По-специално, тъй като рецептори на сладкото се намират и в храносмилателния тракт и малко се знае за тяхната функция там. Въпреки това първите стъпки са направени.

Справка: “Sweet Taste Antagonist Lactisole Administered in Combination with Sucrose, But Not Glucose, Increases Energy Intake and Decreases Peripheral Serotonin in Male Subjects” by Kerstin Schweiger, Verena Grüneis, Julia Treml, Claudia Galassi, Corinna M. Karl, Jakob P. Ley, Gerhard E. Krammer, Barbara Lieder and Veronika Somoza, 14 October 2020, Nutrients.
DOI: 10.3390/nu12103133

Източник: Surprising Study Finds Sweet Taste Can Reduce Appetite,  Scitech Daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !