28 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изследване: Женският мозък работи по-ефективно от мъжкия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 март 2016 в 11:38 82601

Според изследване на невролози от Калифорнийския университет, цитирано от Daily Mail, въпреки че жените средно имат по-малък обем на мозъка, те го използват по-ефективно.

Женският мозък работи по-ефективно от мъжкия, използвайки по-малко енергия и по-малко мозъчни клетки, за да се постигнат същите или дори по-добри резултати.

Този факт може да се дължи на това, че докато мъжете имат повече мозъчни клетки, което е от съществено значение за мисленето, то жените имат повече връзки между своите. Това им позволява да мислят по-бързо, въпреки факта, че имат по-малко сиво вещество.

Изследването на невролозите дава отговор на въпроса защо жените, чиито мозъци обикновено са с 8% по-малки от мъжките, са също толкова интелигентни. Изследователите съсредоточили работата си върху хипокампа - частта на мозъка, която е от ключово значение за добрата памет и емоциите.

Досега се смяташе, че при мъжете по-големият хипокамп и съответно повечето неврони, водят до по-висока интелигентност. Учените обаче открили, че при жените с по-голям хипокамп спрямо други жени (но отново по-малък спрямо мъжете) не се наблюдавала по-висока интелигентност. Невролозите дори стигнали до предположението, че да имаш по-малък хипокамп е по-добре.

В изследването учените провели психологични тестове на 59 жени и 45 мъже на възраст от 18 до 27 години.

В съответствие на предишни изследвания те открили, че жените били по-добри в логическата индукция и проследяването на променяща се ситуация. Мъжете показали по-добро пространствено мислене.

Все пак в публикуваното изследване ясно се казва, че жените имат по-ефективни мозъци.

"На това структурно ниво жените показаха по-голяма ефективност, изискваща по-малко невронен материал за постигане на поведенчески резултати наравно с мъжете", заключава изследването.


Савата 08.03 2016 в 12:32 1
+ 12
- 13
Женският какво работел по-ефективно????????
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.