Изстиването на мантията причинява бързо изтъняване на земната кора

Разпадането на суперконтинента Пангея охлажда мантията

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 декември 2016 в 10:32 7250 0

Източник: The University of Texas at Austin Jackson School of Geosciences

Мантията на Земята постоянно изстива и кората изтънява още от времето, когато всички континенти са били обединени в в един - Пангея. Това изтъняване се оказва много по-бързо от очакваното. 

Тези констатации на геофизика Харм Ван Евендонк (Harm Van Avendonk) и неговия екип от Техаския университет са публикувани в Nature Geosciences.

Земната мантия се състои от горещи разтопени скали. Издигайки се нагоре, те се изливат на повърхността в районите на разломите на тънката океанска кора, изстиват и образуват нова кора. Колкото е по-гореща мантията, толкова по-дебел слой може да бъде отложен преди да изстине.

Днес температура в горните слоеве на мантията варира между 500 и 900° С. Авторите подчертават, че океанската кора, образувана днес, е значително по-тънка от кората преди 170 милиона години, когато съвременните континенти все още са били събрани заедно в един суперконтинент Пангея. Тогава земната кора се е втвърдявала в слой с 1.7 км по-дебел, отколкото днес.

"Това, което смятаме, че се случва е, че суперконтинентът е бил като изолиращо одеало", заяви Ван Евендонк, цитиран от phys.org . "Така че, когато континентите са започнали да се разделят и по-дълбоката мантия, повече или по-малко, се излага на атмосферата и океана, започна много по-бързо охлаждане".

По-предишни изследвания въз основа на характеристиките на състава на скалите с различни възрасти показват, че през последните 2,5 милиарда години мантията охлажда с 6-11 градуса на всеки 100 милиона години.

Но според нови данни в последните 170 милиона години този процес се ускорява, а през това време мантията губи по 15-20 градуса. Тези темпове не се вписват в съвременните модели на термична динамика и охлаждане на планетата. Ван Евендонк и неговите съавтори предполагат, че допълнителен принос може да има тектониката на плочите.

Бавното движение на литосферните плочи върху горните слоеве на мантията, субдукцията (подпъхването им една под друга) и други процеси, които определят външния облик на Земята стимулират топлообмена в мантията. Това води до увеличаване на енергийните загуби, особено в тънките области океанска кора. Например, температурата на горната мантия в региона на Източно-тихоокеанския хребет за 170 милиона години е спаднала с 13 градуса, а в областта на Средноатлантическия хребет -с 37.

°

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !