Намерена е вода на 1000 км дълбочина, на една трета от пътя към земното ядро

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 08:44 15811 3

Кредит Mederic Palot

Диамантът с дефекта.

Идеята на Жул Верн, че има океан дълбоко под повърхността в "Пътуване до центъра на Земята" може да не е толкова фантастична. Мантията на Земята може да съдържа водата на много океани с дълбочина 1000 километра надолу, пише NewScientist.

"Ако не беше там, че всички щяхме да сме под вода", коментира Стийв Якобсен (Steve Jacobsen) от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, чийто екип прави откритието, публикувано в списание PNAS. 

Тази вода се намира много по-дълбоко, отколкото някой е наблюдавал преди, на една трета от пътя до границата на земното ядро. Нейното присъствие е регистрирано в диамант, изхвърлен преди 90 милиона години от вулкан в близост до реката Сао Луис в Бразилия.


Диамантът има дефект - в него са заключени минерали, останали в капан зад стените на диаманта. Когато изследователите го проучват отблизо с инфрачервена микроскопия, виждат безпогрешно доказателство за наличието на хидроксилни йони, които обикновено идват от водата. "Те бяха навсякъде", разказва Якобсен.

За да разбере на каква дълбочина е образуван диамантът, а следователно и произхода на тази вода, екипът изследва включението. То е от минерала феропериклаз, който се състои от желязо и магнезиев оксид, а може и допълнително други метали като хром, алуминий и титан. Този минерал се образува при ултра-високи температури и налягания, типични за долната мантия.

"Тази вода е много по-дълбоко, отколкото някой е наблюдавал преди, на една трета от пътя до границата на земното ядро"

Якобсен открива, че тези допълнителни метали са се отделили от феропериклаза - нещо, което се случва при по-леките условия, при които попада диамантът, издигайки се нагоре на по-малки дълбочини. Но според металите, които присъстват, диамантът трябва да е с произход от по-екстремните условия на долната мантия (Lithos, doi.org/btcn). "Въз основа на състава на заключения минерал, ние предполагаме, че дълбочината е около 1000 километра", отбелязва Якобсен.

Тъй като минералът е бил заключен в диаманта през цялото време, следите от водата може да идват само от мястото на образуването на диаманта в долната мантия. "Това е най-дълбокото доказателства за рециклирането на водата на планетата", подчертава Якобсен. "Най-важната новина е, че водният цикъл на Земята е по-обширен, отколкото някога сме си мислели, простира се в дълбоко в мантията".

Неговият екип вече е намерил доказателства за огромни количества вода на около 600 километра дълбочина смесени със скали.

"Водата има ясна роля в тектониката на плочите, но не знаехме колко дълбоко може да достигнат тези ефекти", разказва Якобсен. "Това е от значение за произхода на водата на планетата." Например, възможно е, на Земята да е имало много вода от първия й ден в праха и скалите, които са я формирали в началото.

Но все още не е ясно как точно водата е попаднала толкова далеч надолу. Тя може да е стигнала в мантията дори по-рано отпреди 90 милиона години, през отложенията на океанската кора, която се заравя надолу, когато първичните тектонични плочи са се бутали една срещу друга.

 В така наречените зони на субдукция ръбът на едната плоча се подпъхва под другата плоча като едновременно я избутва, за да потъне в земната мантия.

Новото изследване предполага цикличност на субдуцируемия материал, дори и в тези дълбочини, коментира Лидия Холис (Lydia Hallis) от Университета в Глазгоу, Великобритания. "В крайна сметка, това изследване ще ни помогне да разберем по-добре как нашата планета се саморециклира".

Якобсен смята, че тази вода може да помогне да се обясни защо Земята е единствената планета, за която знаем, че има тектонични плочи. "Водата се смесва с океанската кора и се получава субдукция при границите на сблъсъка на плочите", разказва той. "Въведената вода в мантията стимулира разтапянето и отслабва скалите и вероятно помага на движенията на плочите, подобно на смазка."

Надеждата е, че тези изследвания ще ни помогнат да разберем как са се образували нашите океани и атмосфера.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9010

3

Firecoma Roberto

07.02 2017 в 14:32

Драги екип от админи от НАУКА ОFFNEWS.
ДЪРЖА да сте информирани че със заглавие така подредено
и във вид на този контекст
"Намерена е вода на 1000 км дълбочина , на една трета от пътя към земното ядро "
Рискувате да сринете имиджа си до под нулата !!! Информацията и посланието в заглавието на статията е под всякаква критика и се излагате до абсолютна низост.

12688

2

Emil Kasamakov

30.11 2016 в 08:36

"Диамантът има дефект - в него са заключени минерали, останали в капан зад стените на диаманта."

Значи и бутилирането на минерална вода е по-старо, отколкото си мислим.

15914

1

поп Дръвчо

28.11 2016 в 23:22

Чак пък вода. Хидроксиди и кристалохидрати ама го разказват все едно като стиснеш камъка ще потече вода.