29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как комарът успява да ходи по вода

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 септември 2015 в 13:55 68062
Ужасно досадните комари имат супер-сили - те с лекота могат да ходят по повърхността на водата без да потъват. Снимка: Ingo Arndt/Minden Pictures/Corbis

Това не е някаква чудотворна магия. Комарите могат да ходят по вода, поради специфичния ъгъл, под който краката им контактуват с повърхността и.

Кракът на комара е достатъчно силен, за да понесе 23 пъти собственото му тегло, което е една от причините, поради която той може да ходи по вода с такава лекота. Това многократно надвишава силата на крака при други ходещи по вода насекоми като водолазката, чиито крака са изучени по-подробно.

Jian-Lin Liu от China University of Petroleum в Куингдао и неговите колеги първоначално смятали, че предимствата на комара може би се дължат на защитната восъчна покривка и микроскопичните плочици, които покриват краката му. Те премахнали тези слоеве и проверили промяната в капацитета на натоварване, което може да понесе крака на комара, но установили, че тези слоеве били отговорни за по-малко от 12,5% от общата поддържаща сила.

Основният виновник се оказал ъгъла между крака и водната повърхност. Поддържащата сила била най-силна, когато кракът бил почти успореден на повърхността. Всеки ъгъл над 62 градуса би предизвикал проникване на комара през повърхността на водата, което неизбежно би създало риск от удавяне.

Изследователите смятат, че комарите могат да изменят този ъгъл при приземяване и излитане, за да си гарантират, че ще останат върху водната повърхност. Тази способност е ключова, тъх като голяма част от видовете кацат в свежа или застояла вода, за да снесат яйцата си там

Наскоро учени от Националния университет в Сеул и Харвардския Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering разработили роботи имитиращи водолазката. Изследването върху комара може също да вдъхнови насекомо-подобни роботи и водоустойчиви материали, твърдят от екипа китайски учени. 

Страница на статията : 0102

mitko 10.09 2015 в 23:14 2
+ 0
- 0
Върхът на научната мисъл:
"Кракът на комара е достатъчно силен, за да понесе 23 пъти собственото му тегло, което е една от причините, поради която той може да ходи по вода с такава лекота."

Няма да се учудя, ако утре прочета, че "Слънцето се показва от изток и се скрива на запад, което е една от причините, поради която то свети толкова силно"

май ще натисна бутона unsubscribe, или нещо от рода на "не искам да виждам подобни глупости"
Поп Дръвчо 09.09 2015 в 23:23 1
+ 1
- 0
А дали нема некой чалъм да почнат да се давят? Че ни изядоха тая година.

Нещо малки количества ПАВ във водата няма ли да помогнат?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.