Как обикновената настинка може да ни защити от COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 23 март 2021 в 11:17 9319 0

Кредит: CC0 Public Domain

Вирусът, който причинява обикновена настинка, може да попречи на вируса на COVID-19 да нахлуе в клетките на организма, показва ново изследване.

Известно е, че някои вируси се конкурират кой ще причини инфекцията, но учените от Университета в Глазгоу експериментално показват, че риновирусът, причиняващ настинка, е по-силен от коронавируса.

Ползите може да са краткотрайни, но риновирусът е толкова широко разпространен, добавят те, все пак може да помогне за потискане на COVID-19.

Клетките в носа, гърлото и белите дробове са като къщи. След като вирусът попадне вътре, той може или да държи вратата отворена, за да пусне други вируси, но може и да затвори вратата и да запази новия дом за себе си, обяснява Джеймс Галахър (James Gallagher) в статия на BBC News.

Грипът е един от най-егоистичните вируси и почти винаги заразява сам. Други, като аденовирусите, изглежда са "по-гостоприемни".

Има много предположения за това как вирусът, причиняващ COVID-19, известен като Sars-CoV-2, би се вписал в загадъчния свят на „взаимодействията между вирусите“.

Предизвикателството пред учените е, че една година социално дистанциране забави разпространението на всички вируси и затрудни проучването.

Екипът от Центъра за изследване на вируси в Глазгоу използва реплика на лигавицата на нашите дихателни пътища, направена от същите видове клетки, и я заразява със Sars-CoV-2 и риновирус, който е една от най-разпространените инфекции в хора и причина за настинката.

Ако риновирусът и Sars-CoV-2 са пуснати едновременно, само риновирусът успвва. Ако риновирусът е имал 24-часова преднина, тогава Sars-CoV-2 не може да проникне. И дори когато Sars-CoV-2 е имал 24 часа аванс да стартира, риновирусът го изтласква.

"Sars-CoV-2 никога не стартира, той е силно потиснат от риновируса", обяснява д-р Пабло Мурсия (Pablo Murcia) пред BBC News и добавя, че широкото разпространение на риновируса може да спре новите инфекции на Sars-CoV-2.

Подобни ефекти са наблюдавани и преди. Голямо огнище на риновирус може да е забавило пандемията от свински грип през 2009 г. в някои части на Европа.

По-нататъшни експерименти показват, че риновирусът предизвиква имунен отговор в заразените клетки, което блокира способността на Sars-CoV-2 да прави копия от себе си.

Когато учените блокират имунния отговор, тогава нивата на вируса Covid остават същите, сякаш риновирусът не е там.

„Нашите изследвания показват, че човешкият риновирус предизвиква вроден имунен отговор в човешки респираторни епителни клетки, който блокира репликацията на вируса COVID-19, SARS-CoV- 2. Това означава, че имунният отговор, причинен от леки, простудни вирусни инфекции, може да осигури известно ниво на преходна защита срещу SARS-CoV-2, потенциално блокирайки предаването на SARS-CoV-2 и намалявайки тежестта на COVID-19", обелязва проф. Мурсия.

За съжаление COVID-19 ще може да предизвика инфекция отново, след като настинката отмине и имунният отговор се успокои.

„Следващият етап ще бъде да се проучи какво се случва на молекулярно ниво по време на тези взаимодействия вирус-вирус, за да се разбере повече за тяхното въздействие върху предаването на болестта. След това можем да използваме тези знания в наша полза, като се надяваме да разработим стратегии и мерки за контрол при инфекции с COVID-19.

„Междувременно ваксинацията е най-добрият ни метод за защита срещу COVID-19“, подчертава проф. Мурсия.

Все още не е известно как точно ще се случи всичко това в бъдещите зими. Вероятно коронавирусът все още ще е налице и всички останали инфекции, които са били потиснати по време на пандемията, могат да се засилят, тъй като имунитетът към тях е отслабнал.

Според някои специалисти следващите зими може да са тежки: 

"Вероятно ще има повишена заболеваемост на грип и на други респираторни вируси и други респираторни патогени".

Справка: Kieran Dee, Daniel M Goldfarb, Joanne Haney, Julien A R Amat, Vanessa Herder, Meredith Stewart, Agnieszka M Szemiel, Marc Baguelin, Pablo R Murcia, Human rhinovirus infection blocks SARS-CoV-2 replication within the respiratory epithelium: implications for COVID-19 epidemiology, The Journal of Infectious Diseases, 2021;, jiab147, https://doi.org/10.1093/infdis/jiab147

Източник:

Coronavirus: How the common cold can boot out Covid, BBC News

Infection with the common cold might provide some level of protection against COVID-19, University of Glasgow

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !