Как ще изглежда животът на поколението бебета поразени от Зика в Бразилия

Никола Кереков Последна промяна на 02 февруари 2016 в 10:06 5065 0

Кредит Mario Tama

Около 4000 бебета са били родени с микроцефалия в Бразилия от октомври миналата година насам.

Случаите на микроцефалия - бебетата родени с мозъчни увреждания и аномално малки глави - са нарастнали 20 пъти в Бразилия от първоначалната поява на вирусът Зика там. Все още не знаем как това състояние ще повлияе на живота на тези бебета, но различни изследвания подсказват, че те могат да имат сериозни мозъчни поражения.

Микрофецалията е слабо изследвано вродено състояние, при което бебетата се раждат с необичайно малки глави. То е свързано с различни причинители, включително недохранване на майката и генетично заболяване като синдром на Даун. Някои деца родени с това състояние не са засегнати неврологично, докато други могат да имат сериозни увреждания на мозъка.

От октомври миналата година в Бразилия са родени около 4000 бебета с микроцефалия и като силно заподозряна се смята инфекцията със Зика по време на бременността. Това, което все още не се знае обаче, е как това ще повлияе развитието на децата.

"Те може да не успеят да разпознаят родителите си или да чувстват болка и ще се нуждаят от непрекъснато внимание, тъй като те няма да могат да показват кога имат нужда от храна или вода," твърди Геоф Уудс (Geoff Woods), клиничен генетик от Университета в Кеймбридж, който е виждал резултатите от образна диагностика при първите случаи в Бразилия.

Ограничена продължителност на живот

Според тези резултати изглежда, че мозъчният ствол и малкият мозък са най-силно засегнатите участъци. Те ръководят много функции, които не изискват активен волеви контрол, като преглъщане, контролиране на телесната температура и кръвното налягане, обяснява Уудс. Нарушенията в тези региони означава, че бебетата са по-предразположени към задавяне и припадъци. "Очакваме болните от това заболяване да имат силно ограничена продължителност на живота," обяви той.

Много вероятно е бебетата да имат интелектуални нарушения, смята Яник Кроу (Yanick Crow) от Imagine Institute в Париж, Франция, който е прегледал резултатите от 3 мозъчни сканирания изпратени от Бразилия. Кроу твърди, че случаите свързани със Зика, са сходни на т.нар. синдром на Айкарди-Гутиер, рядко заболяване, предизвикано от свръхреакция на имунната система срещу вирусна ДНК в мозъка.

Болшинството от децата със синдрома на Айкарди-Гутиер не могат да използват ръцете си, не могат да ходя и имат силно нарушени вербални функции, като имат значително забавяне в интелектуалното развитие. Опасявам се от същото в този случай," споделя той. 

Въпреки всичко, все още не е сигурно, че Зика е основния виновник за повишаването в броя на случаите на микрофецалия в Бразилия. "Причинно-следствената връзка между вирусната инфекция на Зика и родилните малформации все още не е потвърдена, но съществуват сериозни подозрения, че такава има," заяви миналата седмица Маргарет Чан (Margaret Chan), генерален директор на Световната Здравна Организация. "Вероятната връзка, която беше заподозряна едва наскоро, бързо промени рисковия профил на Зика, от умерена заплаха до такава със застрашителни размери."

В подкрепа на тази връзка, вирусът Зика е бил открит в тъканите на 5 засегнати бебета, а непубликувано изследване предполага, че вирусът може да атакува развиващата се фронтална мозъчна кора.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !