Как сладкото, но и силно отровно животинче соленодон оцеля напук на всички очаквания (видео)

Тези карибски бозайници са много по-устойчиви, отколкото изглеждат

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 август 2017 в 00:00 9275 2

Кредит Wikimedia Commons

Очарователният соленодон има опасна отровна захапка.

Поредицата от опустошителни дребномащабни измирания на видове от Карибския басейн през последните 7000 години не засегна всички от уникална дива природа на островите, а примитивният соленодон, може да се каже, е най-уникалният сред всички оцелели, пише IBTimes UK.

Соленодоните са виждали всичко. Тези подобни на земеровка същества оцеляха през ерата на динозаврите. Те оцеляха след опустошителния астероид, който унищожи 75% от видовете на Земята преди 66 милиона години, включително и динозаврите.

Те са почти уникални сред карибските бозайници и не само заради тяхната отровна захапка. Те са и изключително издръжливи видове, оцелявали тогава, когато другите не успяват, според изследванията, представени по време на среща на Дружеството по палеонтология на гръбначните животни в Алберта, Канада.

Учени от Станфордския университет в САЩ събраха данни за 7000 години на съжителство на хора и други същества на Карибските острови. Анализът на изкопаемите останки показа, че  е имало няколко вълни на измирания на бозайници, свързани с човешката дейност.

"От нашия анализ на радиовъглеродни записи става ясно, че хората са имали роля в измиранията на Карибите - както преди, така и след пристигането на Колумб", заяви Шибун Кук (Siobhan Cooke), един от изследователите, участващи в проекта.

Не само пристигането на Христофор Колумб в Америка през 1492 г. оказва влияние. Пристигналите на островите местни хора също са унищожили много от ендемичните видове на Карибите.

Тези измирания, съчетано с въвеждането на селскостопански животни от чужди региони, като Европа, основно са преобразили лицето на карибската дива природа.

"Карибите сега са пълни с инвазивни бозайници - крави, прасета, плъхове, кучета - те не приличат на оригиналната фауна", коментира Алексис Майчаджлив (Alexis Mychajliw), водещ изследовател на проучването.

"Дали създадохме една напълно различна динамика? И къде останалите местни бозайници се вписват в тази нова екосистема?"

Но има един оцелял.

Соленодон. Снимка: flickr/Creative Commons license

"Наблюдавайки соленодоните днес, може би си мислите за тях като странно реликтно същество, което подобно на много древни родове, не може да се справи със съвременните заплахи. Но наскоро изкопаемите записи разказаха различна история: Соленодонът е оцелял, продължавайки когато почти всеки друг бозайник около него е изчезнал", заяви Майчаджлив.

Издръжливостта на соленодона идва от неговата способност да яде почти всичко. 

Изследователите се надяват да разберет кое прави соленодоните толкова устойчиви на бедствия и промени като работят съвместно с природозащитници от Карибския басейн, за да разберат техните навици и екология.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

30.08 2017 в 05:17

"Очарователният соленодон има опасна отровна захапка... Издръжливостта на соленодона идва от неговата способност да яде почти всичко."

Ние всъщност откъде сме сигурни, че именно астероидът е убил динозаврите? :)