Какво не знаем за Никола Тесла

Катя Димитрова Последна промяна на 10 юли 2020 в 00:00 94061 0

Роден на 10 юли 1856 г. в Смилян (сегашна Хърватия), Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, инженер и физик. Той е най-прочут с приноса си за въвеждането в широка употреба на променливия ток. Въпреки че е починал беден през 1943 г., неговата репутация и изобретения са довели до съвременната му невероятна популярност и многобройни художествени произведения като книги, филми, музика и дори видео игри.

През 1960 г. Генералната конференция по мерки и теглилки (Conférence générale des poids et mesures, CGPM) въвежда термина "тесла" към Международната система единици за единица мярка на SI за магнитна индукция (наричана също плътност на магнитния поток).

А сега ви представяме някои факти за Никола Тесла, които са по-малко известни.

Тесла е бил природозащитник

Изобретателят много се е тревожил за това, как бързо човечеството изчерпва природните ресурси на Земята и е бил привърженик на употребата на възобновяеми източници. Той изследвал методи за използване на естествената енергия от земята и небето, за да се сведе до минимум човешкото въздействие от употребата на горива. Тесла дори е създал изкуствена мълния в собствената си лаборатория.

Бил е хуманист

Като хуманист, Тесла вярвал в подобряване на качеството на човешкия живот, но не и във финансовите печалби. И затова, въпреки многобройните си изобретения и принос към обществото, умира беден.

Мислил е за безжичен интернет... през 1901 г.

Ученият е имал отлично въображение, но за жалост не е въвел всичките си идеи в практиката. При разработването на трансатлантическото радио, той представил и система за събиране на информация, която се кодира и излъчва информация за преносими устройства - това, което имаме сега като мобилен интернет на нашите телефони.

Имал е забележителна памет

Смята се, че Никола Тесла е имал уникална за човека памет. Той е можел да си спомни цели книги и изображения в големи подробности. За жалост, според неговите биографи, поради тези си памет и въображение, като дете е бил преследван от кошмарите си и наяве.

Страдал от обсесивно-компулсивно разстройство и безсъние

Тесла твърдят, че се нуждаел само от два часа сън на денонощие. Същевременно е бил обсебен от числа като 3 и 18 (кратно на 3). Ненавиждал е кръгли предмети или някой да докосва косата му.

Едисон и Тесла не са били врагове

Макар според познатите ни слухове Едисон и Тесла да са били върли противници един на друг, постоянно надпреварващи се в сферата на изобретенията в действителност те си сътрудничат в разработването на постоянния ток. По-точно описание на връзката им е нещо като "бизнес конкуренти."

Тесла помагал на Марк Твен

Марк Твен е очарован от науката и научните изследвания. Той става близък приятел на Никола Тесла и двамата прекарват много време заедно в лабораторията на Тесла. Твен патентова три изобретения, като едното от тях е заместител на тирантите, а другото – историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има самозалепващият се албум за изрезки (изрезките само трябвало да се намокрят преди да се залепят).

Мечтаел е за свят без войни

По време на Втората световна война, Тесла е твърдял, че е изобретил мощен "лъч на смъртта", който би могъл да разруши атакуващи самолети. Той е предложил система от лъчеви оръжия за защита на границите на САЩ и други европейски нации, като твърдял, че това изобретение може да сложи край на войните по света.

Материалът е публикуван в Iflscience.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !