Камъкът в пикочния мехур на този човек е почти колкото щраусово яйце

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 септември 2017 в 08:16 6931 0

Кредит The New England Journal of Medicine ©2017

Панелът отляво показва сканиране на корема на мъжа. Големият бял кръг е камъкът, а над него черната стрелка сочи към другия камък в левия уретер на мъжа. Средният панел показва корема на мъжа странично, а панелът вдясно показва яйцевидният камък, след като бе отстранен хирургически.

Когато един човек от Калифорния отива в болница заради проблеми с пикочния мехур, лекарите с изумление откриват една наистина огромна причина за болката му: минерален камък почти с размерите на щраусово яйце, според доклад за случая, разкава Live Science.

64-годишният мъж отива в спешното отделение, защото има болки от лявата страна и проблеми с уринирането. Лекарите намират яйцевиден камък в пикочния му мехур, който като претеглят се оказва 770 грама и с размер 12 х 9,5 х 7,5 см, според доклада. (За справка, обикновено щраусово яйце тежи около 1360 грама.

Тези камъни са минерални тела, които се образуват в пикочния мехур. Обикновено камъните са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око, но в други, камъните могат да бъдат доста големи, достигайки 2-3 см или повече в диаметър.

Според рекордите на Гинес най-големият камък е 17.9 х 12.7 х 9.5 см и тежи 1.9 кг.

Компютърната томография на въпросния човек разкрива и друг, много по-малък камък в левия уретер, което е тръбата, която пренася урина от бъбреците до пикочния мехур, според доклада, който бе публикуван на 6 септември в The New England Journal of Medicine.

Лекарите, които лекуват човека отбелязаха, че е имал инвазивен рак на пикочния мехур повече от десет години преди да образува камъните. По това време, хирурзите по необходимост са отстранили пикочния му мехур и са изградили това, което лекарите наричат "neobladder" (нов пикочен мехур) от парчета от червата на човека. Както нормалния пикочен мехур, новият пикочен мехур е свързан с двата уретера и уретрата, което е тръбата, през която урината напуска тялото.

Използването на част от червата, за да създаде новия пикочен мехур, може да увеличи риска от развитие на камъни, пишат авторите.

Мъжът претърпява операция за отстраняване на камъка от пикочния мехур, като лекарите използват лазер, за да разбият камъка в левия уретер, се казва в доклада. Пациентът не е имал проблеми след операцията си, но лекарите продължават да го наблюдават за нови камъни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !