07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Киселинните дъждове са дали тласък на живота, освободавайки Земята от ледения й щит

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 декември 2016 в 14:40 49930
Земята е била "снежна топка". (Chris Butler/SPL)

Изследване на древна ерозия предоставя доказателства за киселинни дъждове, които може да са изиграли роля в развитието на по-напредналите форми на живот на нашата планета, съобщава phys.org

Екип изследователи от Китай и САЩ е открил доказателства за древно изветряне в ледени наноси в провинция Хунан в Китай. В статията си публикувана в Бюлетин на Националната академия на науките (Proceedings of the National Academy of Sciences), екипът излага своите констатации.

Учените смятат, че планетата Земя е била покрита от полюс до полюс в лед най-малко два пъти в своята дълга история.

Последното такова събитие се смята, че е възникнало преди около 635 до 650 милиона години. Това очевидно е било много студен период в историята на Земята. Тъй като снегът отразява слънчевата светлина и не позволява на планетата да се затопли, а учените са заинтригувани какво е довело до разтопяването на ледената покривка.

Съществува теория, която предполага, че дори повърхността на планетата да е замръзнала, все още има фактори, които предизвикват голямо количество парникови газове, които да се натрупат в атмосферата.

Такова натрупване би задържало топлина, достигайки до точката, при която ледената повърхност ще започне да се топи. Тези парникови газове, по-точно въглероден диоксид, биха довели до киселинни дъждове, които биха повлияли на изложените на въздуха скали, които се откриват, след като ледът се разтопи. Но учените нямаха никакви доказателства за такива атмосферни влияния.

Сега в новия доклад изследователите предоставят доказателства за изветряне на скали високо в планината над ледниците. След изследването на магнезиевите изотопи в образците, изследователите заключават, че скалите са били подложени на интензивно изветряне поради излагане на химикали, подобни на тези в киселинните дъждове в края на глобалния ледников период преди повече от 600 милиона години.

Изследователите предполагат, че киселинните дъждове може да са падали от небето в продължение на стотици хиляди години, допринасяйки отчасти за Камбрийския взрив, който настъпва преди около 541 милиона години. Те смятат, че останките от изветрелите от киселинните дъждове скали са се отправили към световните океани и са довели до образуването на карбонатно покритие на дъното, което според тях е съдействало за развитието на по-сложни форми на живот.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.