Защо ледникови периоди настъпват на всеки 100 000 години?

Живеем в междуледников период

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 октомври 2016 в 10:53 22135 0

На всеки 100 000 години през последните милион години на Земята настъпва ледников период. Преди повече от един милион години цикълът е бил различен. Ледников период и затопляне приблизително са се сменяло на всеки 40 хил. години. Защо цикълът се е забавил от 40 на 100 хиляди години?

Специалисти от Университета в Кардиф предлагат свое обяснение за тази промяна.

Резултатите от работата на учените са публикувани в авторитетното издание Geology.

Според експертите основната причина за промяна на периодичността на ледниковите периоди са океаните или по-скоро способността им да поглъщат въглеродния диоксид от атмосферата. Изследвайки седименти на дъното на океаните, екипът установи, че концентрацията на CO2 варира от слой на слой точно в период от 100 хиляди години. Много е вероятно, твърдят учените, излишъкът от въглеродния диоксид да се отнема от атмосферата от повърхността на океана. В резултат средната годишна температура постепенно намалява и настъпва следващият ледников период. И така се случва, че продължителността на ледниковия период преди повече от един милион години се увеличава, а цикълът "топло-студено" е става по-дълъг.

"Вероятно, океаните поглъщат и отделят въглероден диоксид, и когато ледът стане повече, океаните абсорбират повече въглероден диоксид от атмосферата, правейки планетата по-студена. Когато ледовете са малко, океаните отделят въглероден диоксид, така че климатът се затопля", - коментира професор Кери Лиър (Carrie Lear). "Изследвайки концентрацията на въглероден диоксид в останките на микроскопични същества (в седиментните скали), ние открихме, че в периодите, когато ледниците се увеличават, океаните абсорбират повече въглероден диоксид, така че може да се предположи, че в атмосферата остава по-малко от него".

Водораслите, според специалистите, играят основна роля в усвояването на CO2, тъй като въглеродният диоксид е основен компонент на процеса на фотосинтезата.

Въглеродният диоксид попада от океана в атмосферата в резултат на процес, наречен апвелинг (upwelling) или покачване, чрез който океанската вода от дълбините се издига на повърхността. Най-често се наблюдава по западните граници на континентите, където се преместват по-студените, богати на хранителни вещества води от дълбините на океана до повърхността, на мястото на по-топли, по-бедни на биогени повърхностни води. Но също така може да се появи в почти всяка област на световния океан.

Слоят лед на повърхността предотвратява попадането на въглеродния диоксид в атмосферата, така че, ако значителна част от океана замръзне, това ще удължи продължителността на ледниковия период.

При увеличаване площта на ледниците на повърхността на леда не само намалява концентрацията на "затоплящия" СО2, но също така се увеличава албедото на регионите, покрити с лед. В резултат планетата получава по-малко енергия и по този начин се охлажда по-бързо.

Сега на Земята е междуледников топъл период. Последният ледников период приключи преди около 11 000 години. От тогава средната годишна температура и нивото на морето се увеличават непрекъснато, а количеството на леда на повърхността на океаните спада. В резултат на това, учените смятат, че в атмосферата се отделя голямо количество CO2. Плюс това въглеродният диоксид произвежда и човека, и то в немалки количества.

Всичко това доведе до факта, че през септември концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата се повиши до 400 части на милион. Този показател се увеличи от 280 до 400 части на милион само за 200 години от развитието на промишлеността. А СО2 в атмосферата няма да стане по-малко в обозримо бъдеще. Всичко това би трябвало да доведе до повишаване на средната температура на Земята с около + 5 ° C през следващите хиляда години.

Учени от кафедрата за изучаване на климата от обсерваторията Потсдам наскоро построиха модел на климата на Земята, като взимат предвид глобалния въглероден цикъл. Както показа моделът, дори и при минимални показатели на емисиите въглероден диоксид в атмосферата ледената покривка в Северното полукълбо няма да се увеличи. Това означава, че настъпването на следващия ледников период може да се отложи напред с още поне 50-100 хиляди години. Така че ни чака поредният цикъл на промяна "ледници-затопляне", но "малко" по-нататък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !