30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китай смята да построи телескоп за гравитационни вълни в Тибет (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 януари 2017 в 10:00 57740
Снимка: dailygalaxy.com

Китай работи върху построяването на серия телескопи, в района на Тибет, с които ще могат да бъдат засичани и най-финните следи от гравитационни вълни, идващи от всички краища на Вселената, а може би дори от Големия взрив, предава сайта xinhuanet.com.

Строежът на пърия телескоп от серията, с кодово име Ngari No.1 e започнат на 30 километра южно от град Шикуеан (Shiquanhe), префектура Ngari, казва Yao Yongqiang, водещ изследовател по проекта от Националните Астрономически Обсерватории на Китайската Академия на Науките.

Телескопът ще се намира на 5 250 метра надморска височина и ще може да засича и събира точни данни за първичните гравитационни вълни в Северното полукълбо. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация през 2021 година.

Yao посочва, че втората фаза включва посторяването на серия телескопи с кодово име Ngari No. 2, които пък ще се намират на 6000 метра надморска височина, но не уточнява след колко време ще се случи това.

Бюджетът за двете фази на обсерваториите за гравитационни вълни Нгари е 130 милиона юана (18.8 милиона щатски долара).

Префектура Нгари е едно от най-добрите места в света за този род дейности, защото е на висока надморска височина, има чисто небе и не е много заселена. След като бъде завършена обсерваторията ще бъде една от най-добрите в света заедно с тази на Южния полюс и съоръжението в пустинята Атакама в Чили.

Един от детекторите на LIGO в Ливингстън, Луизиана. (LIGO)


Гравитационните вълни, за първи път предсказани преди 100 години от Айнщайн и неговата Обща теория на относителността бяха доказани на практика едва в началото на 2016 година от екипа LIGO. Благодарение на тяхното изучаване ще можем да надникнем в ранните етапи на създаването на Вселената и дори да разберем какво се е случило в самото начало на Големия взрив.

Китай сложиха началото на своя собствена кампания за изследване на гравитационни вълни, която включва изстрелване на сателити и създаване на мрежата FAST, както и 500 метровия сферичен радио телескоп в провинция Guizhou.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.