09 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китайска мисия през 2018 ще отглежда растения и насекоми на Луната

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 януари 2018 в 07:52 40610

В началото на декември 2013г., когато на лунната повърхност се спуска сондата "Чанъе-3" (Чанъе е богиня на Луната в китайската митология). Тя има задачата да достави лунохода "Юйту" ("Нефритен заек") и да върне на Земята образци лунна почва.

"Нефритеният заек" (такова митично същество, според китайските предания, живее на Луната и приготвя вълшебен прашец за безсмъртие) е шестколесен всъдеход, пълен с електронна апаратура.

През 2018 г. Китай има намерение за изпрати нов луноход.

Снимка: CLEP / CNSA

През 2018 г. Китай има намерение за изпрати мисията Чанъе-4, която да кацне на обратната страна на Луната, където да бъде изпитана малка "екосистема" от растения, насекоми и изкуствено слънце.

Китай също така има планове да стартира сонда, която да върне образци от Луната.

Мисията е най-новата серия от космически постижения на Китай, която ще превърне страната в нов световен лидер в изследванията на Луната, подчертава The Guardian.

Мисията ще стартира през юни, когато ракета Long March 4C ще пренесе сателит на 60 000 км зад Луната. Вторият старт по-късно през годината ще изпрати спускаема стационарна лунна платформа и малък луноход до обратната страна на Луната. Това ще бъде първото по рода си меко кацане на обратната страна на Луната, в неизследваната област басейн Южен полюс-Ейткън.

Горното изображение е на басейна Южен полюс-Ейткън, взето от Wide Angle Camera на апарата Lunar Reconnaissance Orbiter. (NASA / Goddard / Arizona State University) . Долното изображение е от висотомера Lunar Orbiter Laser Altimeter - в червено са по-високите места, в синьо - по-ниските. (NASA / Goddard / MIT / Brown University).

На конференция в Пекин през 2017-та за Глобално изследване на космоса (GLEX 2017) китайските власти заявиха, че мисията включва малък блок "екосистема", който ще изследва как се развиват растенията на лунната повърхност, проправяйки пътя за човешка колония.

"Екосистемата" представлява херметичен цилиндър с размери 18х16 см, който съдържа семена от картофи и яйца от насекоми, включително копринени буби. "Яйцата ще се развият в копринени буби, които могат да произвеждат въглероден диоксид, а картофите, докато фотосинтезират - кислород, - каза водещият разработчик на "екосистемата" Чан Янсюн (Zhang Yuanxun). - заедно те могат да образуват проста лунна екосистема".

"Екосистемата" представлява херметичен цилиндър с размери 18х16 см, който съдържа семена от картофи и яйца от насекоми, включително копринени буби.  (China Plus).

Това не е толкова просто. Температурата на Луната варира от -170 до 100 ° С, атмосфера няма, така че контейнерът трябва да осигури на "екосистемата" надеждна изолация и херметичност. Осветлението е изкуствено, осигурено от батерия, вградена в цилиндъра. Вътре ще бъде инсталирана камера, а учените ще организират  предаване на живо от малкото островче на живот на Луната.

Китай също така обяви, че планира да стартира космическа сонда, която да върне образци от Луната. Сондата Чанъе-5 е в процес на последен кръг тестове и се очаква да бъде готова за изстрелване от август, според Китайската национална космическа администрация.

Лунната сонда Chang'e-5 преминава през последния кръг от тестове и се очаква да бъде в режим на готовност за стартиране от август.

Китайският президент Си Цзинпин призова Китай да се превърне в глобална сила в космическите изследвания.

"Не много отдавна  администрацията на Тръмп  разкри амбицията да се върне на Луната. Нашата страна също обяви серия от планове за изследвания на дълбокия космос. Луната е първата спирка в похода на човечеството към дълбокия космос", се казва в документ на Science and Technology Daily - официален вестник на Министерството на науката и технологиите на Китай.

Китай също има амбициозна космическа програма: да изпрати марсоход на Марс около 2020 г., космически станции около 2022г. и да тества тежка ракета-носител около 2030 г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.