Климатолози предричат завръщането на древните гори на Антарктида

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 април 2019 в 08:46 7188 0

Съдържанието на въглероден диоксид в земната атмосфера се връща към стойностите на епохата на плиоцена, когато температурата е била много по-висока, а широколистни гори са растели близо до Южния полюс.

Съдържанието на въглероден диоксид в земната атмосфера се връща към стойностите на епохата на плиоцена, когато температурата е била много по-висока, а широколистни гори са растели близо до Южния полюс.

Много учени използват сложни компютърни модели, за да предскажат въздействието на причинените от човека климатични промени, но ако погледнем назад в миналото, ще намерим достатъчно примери от реалния свят, които да дадат нови прозрения.

Плиоценът е „подходяща аналогия“ и предлага важни уроци за това, което ни чака, коментира геофизикът Мартин Зигерт (Martin Siegert) от Имперския колеж в Лондон, предаде The Guardian.

„Новината е, че температурите са били 3-4 градуса по-високи, а морските нива са с 15-20 метра по-високи от днешните. Показателно е, че няма повече ледникова покривка в Гренландия, че е останала ледена покривка в Западна Антарктика и големи части от ледниците в Източна Антарктика”, отбеляза ученият на Конференцията на Британското кралско метеорологично общество (RMS) в Лондон.

Сравнително топлият период на плиоцена продължава на Земята преди между 2.6 и 5.3 милиона години, по време на който започва разцветът на бозайниците и появата на съвременните им форми, включително първите представители на човешката раса. По това време средната температура е с 2-4 ° C по-висока от днешната, а нивото на океана е с 20-25 метра по-високо. Но може би скоро ще видим и двете, тъй като съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата днес вече е достигнало същото ниво както в епохата на плиоцена.

"Ако включите фурна и я настроите на 200 градуса, температурата няма да се повиши веднага, а ще мине време. Същото се случва и с климата", заяви на срещата Мартин Зигерт. Той отбеляза, че от началото на индустриалната революция средната температура се е повишила с 1° C, а съдържанието на въглеродния диоксид в атмосферата е от 280 до 412 части на милион (ppm), което говори за предстоящо затопляне през следващите векове - до стойностите на плиоцена, с още няколко градуса. 

За разтопяването на ледниците и повишаването на нивото на океаните ще е нужно още време, но според учения, скоро ще стигнем до климат, наподобяващ времето на плиоцена. По това време според учените са растели букови и иглолистни гори в Антарктика, на около 500 километра от Южния полюс.

Използвайки седиментни записи и растителни фосили, изследователите установиха, че температурите през тази епоха са достигали 5° С, с 20-25 градуса над сегашното ниво. Но именно в тази посока Антарктика се движи днес - заедно с останалия свят.

Вкаменени отпечатъци от листата на "южния бук" Nothofagus beardmorensi, намерени в Антарктика. Кредит: Francis, Ashworth

„Това е удивително откритие - намерени са останките от листата на „южен бук”. Това са били последните гори на Антарктика и са израснали при съдържание на въглероден диоксид от 400 ppm, така че е много вероятно отново скоро да се върнат. Ледниците непрекъснато се топят и това ще позволи на растенията отново да колонизират континента”, коментира шефът на Британската антарктическа експедиция (BAS), Джейн Франсис (Jane Francis).

Доказателствата показват, че летните температури през плиоцена са били подобни като в тундрата 5°С в близост до полюса, в сравнение с -15 ° С до -20 ° С днес.

Наличието на растения показва, че антарктическата ледена шапка е била много по-малка в плиоцена, а морското равнище е много по-високо. "Двадесет метра повишаване на морското равнище ще окаже голямо влияние върху всичките ни крайбрежни градове и всички крайбрежни райони, където живеят хора", заяви Франсис.

Полярните области са особено важни за разбирането на глобалния климат, отбелязва тя: „Ние знаем, че тук първо се случват промените и тук са най-драматични“.

Преди около 100 милиона години в атмосферата е имало много повече въглероден диоксид - до 1000 ppm - и по това време на Земята е било още по-горещо. Антарктида вече се е намирала в близост до Южния полюс, но е останала почти изцяло покрита с гъсти гори. Надяваме се, че такива крайни промени няма да станат в близко бъдеще. Въпреки това, Мартин Зигерт добавя: "Ако продължим да отделяме въглероден диоксид със същото темпо, тогава до края на века ще имаме 1000 ppm."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !