07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Книга, филтрираща вода, убива 99% от бактериите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 август 2015 в 12:59 36930
Снимка: BBC News

Д-р Тери Данкович (Teri Dankovich), в университет Карнеги-Мелън (Carnegie-Mellon University) в Питсбърг, е изобретила технология за хартиен филтър, покрит със слой наноелементи, включително частици от сребро и мед, която убива повече от 99% от бактериите.

Наночастиците от сребро и мед имат антибактериални свойства и са основен действащ агент във филтърната хартия. Изобретението е многократно тествано в лабораторията през годините, когато е работила в университета МакГил (Канада), а след това в Университета на Вирджиния (САЩ) и е потвърдено качеството на филтриране.

През последните две години, тази технология е изпитвана и при полеви експерименти, в партньорство с фондациите Water is Life и IDE.

Резултатите са представени на 250-та национална среща на Американското химично общество в Бостън, съобщава BBC News.

Д-р Тери Данкович предлага да се направи книга от такава хартия, от която може да се късат страници и да се филтрира водата за пиене. Технологията е насочена за използване в развиващите се страни, особено в Африка и Индия, където проблемът с питейната вода е особено остър. Изследователят припомня, че 663 милиона души по света нямат достъп до чиста питейна вода.

"Всичко, което трябва да се направи е да се скъса лист хартия, да се сложи върху фуния и през филтъра да се налее вода от реки или кладенци," - разказва Данкович пред кореспондент на BBC. "В повече от 90 водни проби, които са анализирани, не можахме да намерим нито една бактерия," - споделя тя.

Д-р Данкович планира да започне производство на своята хартия. Сега тя и нейните ученици я правят ръчно. В бъдеще тя ще започне серия от експерименти, в които жителите на районите с замърсена питейна вода, например в Бангладеш, ще използват тези филтри.

Според нейните изследвания, една страница може да пречисти до 100 литра вода. Така че, една книга може да осигури питейна вода за един човек в продължение на 4 години. Според независими проверяващи, качеството на водата в същото време е в съответствие с качеството на американския стандарт за чешмяна вода. Малко количество сребро и мед също попадат във водата, но концентрацията на тези метали е много по-ниска от максимално допустимата.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.