Кой е най-релаксиращият цвят в света?

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 април 2019 в 00:40 8341 0

Кредит Pexels

Когато бяхме деца, всеки имаше отговор на въпроса "Кой е любимият ти цвят?" Но с годините кой е любимият ни цвят става все по-малко важен като изявление за идентичност и много от нас никога повече не мислят за това.

Но въпреки това, ние, хората, имаме тясна емоционална връзка с видимия аспект на светлината на електромагнитния спектър , толкова силна връзка, че някои цветове лесно могат да ни накарат да се почувстваме стресирани и с повишена сърдечна честота или да ни отпуснат и успокоят.

Проектът World's Favourite Colour ("Любимият цвят на света"), подкрепено от крупния търговец на хартия GF Smith, включва 26 596 участника от над 100 различни страни и вероятно е най-голямото някога правено проучване на човешките предпочитания и асоциации на цветовете и как различните нюанси могат да влияят на хората.

„Много проучвания са изследвали връзката между цвят и емоция. Въпреки, че не всички се съгласуват, някои постоянни резултати могат да бъдат извлечени от литературата", пише в своя блог за проекта професор Анна Франклин, водещ експерт в областта на цветовата психология в Университета в Съсекс.

Цветовете, които хората приемат за "релаксиращи" и "успокояващи" от проекта на света. Кредит: GF Smith.

„Първо, колкото по-наситен е цветът, толкова повече се свързва с вълнение и стимулация”, обяснява Франклин. „Второ, колкото по-светъл е цветът, толкова повече се свързва със спокойствието и релаксацията. Много проучвания са установили, че синьото и зеленото също са свързани със спокойствие и релаксация (малко проучвания не намират такава асоциация)”. 

Резултатите от изследването, което включва въпроси, свързани с емоционалните реакции към специфични цветове, установи, че тъмносиният цвят е нюансът, който ни трябва, ако търсим някакво облекчение на стреса.

Проучването не уточнява точният нюанс на Pantone, което да ни помогне да намерим точно цвета, определен като "антистресовия" тъмносин. Междувременно се казва, че средносиньото е успокояващ, а не релаксиращ цвят (разликата между двете не е изяснена). 

Резултатите също така показват, че хората свързват зеления цвят с бъдещето, оранжевото - със щастието, дълбоките и горещи червени и розови нюанси са цветовете на страстта, а бяло, лилаво и оранжево хората по света свързват с лукса.

Любопитно е, че любимият цвят на повечето хора  е зеленото или синьото, въпреки че резултатите са много разнообразни. Според теорията за екологичната валентност (само една от няколкото теории за цветовите предпочитания), хората  обичат тези цветове, защото ги свързват с характеристики на природната среда като ясно небе, чиста вода и растителност. Това обяснява също защо не обичаме тъмно кафявите цветове, тъй като ги свързваме с мръсна вода, развалена храна, фекалии и болести.

Има ли някой, който обича кафявия цвят?

Но макар някои цветове да въплъщават универсални характеристики - например, червеното се асоциира с гняв - да не забравяме, че някои интерпретации на цвят могат да варират изключително силно между различните групи хора - в някои култури бялото се свързва с мира, в други се свързва със смъртта.

Тези резултати излизат след приключването на проекта World's Favourite Colour, който през 2017 обяви най-предпочитан цвят: Marrs Green - дълбок, ярък нюанс на зелено с оттенък на синьо.

 Marrs Green. Кредит: FranklinTill 

Източници:

What Is The World's Most Relaxing Color? A New Survey Just Found Out

An ecological valence theory of human color preference

A Search for Colour

G.F Smith reveals the world's most relaxing colour | Creative Bloq

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !