12 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Корейци намериха начин да обърнат процеса на стареенето

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 април 2017 в 11:00 97150
Открит е ключът към разкриването на тайната на обръщане на процеса на стареене. Снимка: DGIST

Учени от Института за наука и технологии в корейския град Даегу намериха вещество, което може да обърне процеса на стареене, съобщава EurekAlert!

Стареенето е явление, при което способността на клетките да се делят и растат се влошава и това води до влошаване на състоянието на организма и сенилни заболявания.

Потискането на процеса на стареене и подмладяването е инстинктивно желание на хората и затова задача и предизвикателство за биолозите е идентифицирането на веществата и механизмите, които контролират стареенето.

Лизозомите са вътреклетъчни органели, отговорни за автофагията, метод за разграждане и рециклиране на клетъчните компоненти, а също и за разлагането на биополимери, като например протеините и липидите в клетката. Миналата година Нобелова награда бе дадена на Йошинори Ошисуми (Yoshinori Ohsumi) именно за откриването и изясняването на механизмите в основата на автофагията.

Деградацията на лизозомите води до клетъчно стареене чрез натрупване на биомолекули, които трябва да бъдат отстранени от клетките. В противен случай, повредените компоненти като дефектните митохондрии се натрупват, което в крайна сметка води до нарушаване на обмяната на веществата.

Изследователският екип потвърди, че снижаването на активността на лизозомите, а оттам и сьстаряването на клетките, е свързано с процеса на присъединяването на фосфорната група на протеина ATM или серин/треонин киназа с ензим, наречен вакуоларна АТФ-аза.

Екипът е първият в света, който провежда експерименти с клетъчна култура и установява, че съединението с KU-60019 блокира ATM, снижава нивото на фосфорилиране и възстановява функциите на стареещите клетки.

Изследователите планират да тестват ефикасността на съединението върху животни-модели - организми, които стареят бързо, поради направени в техните ДНК модификации. По този начин, учените искат да определят продължителността на живота на хората, които биха могли да се приемат това лекарство.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.