10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Космически обект от лунните мисии изгоря над Индийски океан (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 ноември 2015 в 09:14 58441
Снимка: IAC/UAE/NASA/ESA

Очакваният неидентифициран космически обект WT1190F след преминаване през земната атмосфера, изгоря над Индийски океан в близост до южния край на остров Шри Ланка. Дойде, както бе предвидено, в петък, 13 ноември без извънземно нашествие или планетарно унищожение.

Снимки и видео на небеснoтo тялo са на разположение на сайта на НАСА, съобщава Nature News.

Както бе предвидено от НАСА и Европейската космическла агенция, WT1190F навлезе в атмосферата на нашата планета сутринта на 13 ноември 2015. Обектът е "космически отпадък", вероятно от някоя от лунните или междупланетни мисии (не е от Аполо) и не представлява заплаха за хората, поради малката си плътност и размер (1-2 метра в диаметър).

Обектът WT1190F е забелязан за първи път на 3 октомври 2015 в рамките на мониторинга за търсене на опасни астероиди CSS (Survey Catalina Sky). Изчислена е траекторията на тялото и времето за навлизане в земната атмосфера. Командването на американските ВВС са поели основната отговорност за това проследяване. Специалистите от НАСА също са били заинтригувани от проследяване на този обект, тъй като крайната траектория на навлизане в земната атмосфера е под остър ъгъл, по-скоро като на астероид от междупланетното пространство, отколкото на типично парче космически боклук. Това позволява на учените да направят изводи за произхода на WT1190F.

Д-р Питер Дженискенс ( Peter Jenniskens) на Института SETI в сътрудничество с американски и германски колеги организира наблюдението на обекта WT1190F от самолет, предоставен от космическата агенция на ОАЕ. Това позволява на учените да получат видеото и снимките на движението на небесното тяло в атмосферата.

Наблюдението се води от борда на самолета на височина от 12 км от разстояние от 100 до 200 километра с 20 камери, с помощта на които бе направен опит за спектрални изследвания на WT1190F, за да се определят точно химичните и физичните свойства на обекта, както и произхода му.

Това събитие бе добра проверка на процедурите, които извършва програмата на НАСА за наблюдения на близо до Земята преминаващи обекти (Near-Earth Object Observations Program). Тези процедури включват откриване и проследяване на обекта, характеризиране на неговите физични параметри, изчисляване на траекторията му с голяма точност и предоставянето на точни прогнози за учените, които биха искали да наблюдават влизането му през земната атмосфера.


Иванов 26.11 2015 в 16:38 1
+ 0
- 0
Завръщащи се от туристически пътувания видели замърсяване на Амазонка от някакъв рудник..

на снимката с загражденията приближаващи все още незнаещи че тука има развъдени отново двуръки

единия пише на другите: вероятно имат добивна примитивна промишленост с обогатяване...

Вероятно са наши мъже пътували до Бета кентавр завръщащи се да търсят роднини и не знаят на какво ниво сме.Най вероятно са тръгнали преди над 14000 години
 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.