08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Котките са виновни за изчезването на 63 вида животни

Разпространените от човека месоядни бозайници са унищожили стотици местни видове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 септември 2016 в 09:00 202901
Снимка: Tim Doherty

Котките са не само наши любимци, но се оказаха и партньори на човека в опустошението на природата и изчезването на много видове.

Екип на Университета Дийкън, Мелбърн, Австралия, воден от Тим Дохърти (Tim Doherty) проведе мащабен анализ на въздействието върху биологичното разнообразие на инвазивните хищници, разпространени от хората.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Тридесет видове инвазивни хищници са замесени в изчезването или застрашаването на 738 вида гръбначни животни. На базата на данни от Международния съюз за опазване на природата и други източници авторите са установили, че разпространените от човека котки, гризачи, кучета и прасета, които са виновни за изчезването на най-малко 87 вида птици, 45 бозайници и 10 влечуги или общо 58%.

Най-опасни в списъка на инвазивните хищници са котките, които идвайки с хората, рано или късно започват да формират самостоятелно живеещи съобщества.

Дохърти и колегите му са установили, че на съвестта на подивелите котки е гибелта на поне 63 вида за последните петстотин години. След тях са гризачите (включително плъхове и зайци), унищожили 75 вида бозайници, влечуги и птици. Кучетата се оказаха не толкова опасни на този фон  - само с около десетина изчезнали животни.

Най-уязвима за инвазивните хищници е ендемичната островна фауна. Това показва, че контролът на инвазивните хищници на островите трябва да има глобален приоритет са опазване на биологичното разнообразие, предупреждават изследователите.


+ 17
- 1
"Най-опасни в списъка на инвазивните хищници са котките, който идвайки с хората..."

А в езика най-опасни са журналистите, систематично унищожаващи думи като "които".
 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.