Kралските пингвини си избират партньор по клюна му

Никола Кереков Последна промяна на 30 септември 2015 в 10:00 6584 0

Кредит David Cook

Ако приложението Тinder съществуваше за пингвини, тези с най-красивите петна по клюна биха събрали най-много почитатели. Учени установили, че кралските пингвини се привличат от окраската по клюна си - включваща цветове, които ние хората не можем да различим.

Кралските пингвини (Aptenodytes patagonicus) обитават най-южния край на Земята. Те са моногамни в продължение на една година и са малко по-малки от императорските пингивини, популярни от толкова много холивудски продукции. През пролетта те се събират на брега на гигантски колонии, където се чифтосват. Индивидите по периферията на колонията флиртуват помежду си и образуват двойки. Веднъж след като два пингвина встъпят в "сериозна връзка", те се преместват навътре в колонията и се захващат за работа.

По-ранни изследвания предполагаха, че характерно петно по клюна на кралския пингвин може да е определящо при избирането на партньор. Става дума за ярко оранжев участък в долната част от двете страни на клюна. Всъщност се оказва, че този участък е оцветен в ярко оранжево и ултравиолетово, стига да имаш зрението на пингвин, за да го различиш. Освен стандартните рецептори за 3те основни цвята (RGB), които имаме и ние хората, пингвините имат допълнителен вид колбички (фоторецепторни клетки), които им позволяват да виждат в  УВ спектъра, както и при много други птици.

Исмаил Кедар (Ismaël Keddar) от Френския Център по Екология и Еволюция и неговите колеги отишли на експедиция на островите Kerguelen, наричани още Опустушените острови. Там около 200 000 кралски пингвина се събират, за да се чифтосат.

Изследователите наблюдавали пингвините в периферията на групата и избрали 75 двойки, които били във фазата на ухажване (две от двойките отпаднали от изследването, защото в последствие се оказало, че са хомосексуални - една двойка от женски и една от мъжки пингвини). Те внимателно уловили и двата индивида от всяка двойка, за да претеглят пингвините, да измерят цветовете на техните клюнове и петната по гърдите им със спектрофотометър, както и да замерят други жизнени показатели. После те освободили птиците там, където били уловени. Дори на този етап от връзката си двата пингвина могат чудесно да се разпознават по гласовете си. След това, учените продължили да наблюдават двойките пингвини. Някои се чифтосали и снесли яйца, докато други се разделили, за да търсят по-добър партньор.

Въпреки, че хората не можем да видим клюна на пингвина в цялата му УВ прелест, учените използвали наличната информация за сетивните клетки в очите на пингвините, за да направят модел на това как цветовета по техните човки изглеждат за другите пингивни. Те установили, че успеха на връзката зависи от цвета на човката. Пингвините, които образували трайна двойка имали сходни цветове по клюновете си.

Други характеристики, които учените измерили, включително оранжевите петна по гърдите и отстрани по главата на пингвините нямали значение. Само цветът на човката била важна за тези пингвни, които се опитват да си намерят партньор.

При птиците е по-характерно мъжките индивиди да са по-демонстративните, а женските да избират измежду тях. Но при кралските пингвини и двата пола решават. Авторите твърдят, че в това има смисъл, тъй като и двамата партньори участват активно в отглеждането на малките. Родителите се редуват при мътенето на яйцата, след което балансират новоизлюпеното малко на краката си, докато другия родител търси храна. Ако който и да е от двамата родители не е подходящ, малкото няма да оцелее.

Така че и мъжките и женските кралски пингвини са много взискателни. И намирането на партньор с клюн като техния очевидно е система, която работи - поне докато пингвините не започнат да използват сайтове за откриване на подходящия партньор.

Източник: Inkfish, Discover Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !