"Красотата на физиката" - лекция на проф. Даниел Денегри

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 октомври 2016 в 11:35 3342 0

Кредит проф. Даниел Денегри

На 19 октомври 2016, сряда, от 19:00 ч. в зала 224  в Ректората на Софийския Университет, северно крило, ет.2 проф. Даниел Денегри ще изнесе лекция "Красотата на физиката". 

Лекцията ще обсъди красотата на фундаменталните изследвания от естетическа и визуална гледна точка, като се фокусира върху полето на физиката на елементарните частици и космологията. Проф. Даниел Денегри ще използва примери като Големия адронен колайдер в ЦЕРН, детектора CMS, сблъсъка на елементарни частици, довел до откриването на хигс бозона, омайващата красота на някои астрофизични и космологични обекти, утвърждавайки по този начин връзката между изследванията на ЦЕРН и космологията през модела на Големия взрив. Ще бъде поставен акцент и върху човешките аспекти на тези изследвания.

Лекцията ще се проведе на английски език и е предназначена за широка аудитория.

Събитието се организира от „Америка за България”.

Професор Денегри е един от водещите хърватски физици. През последните 20 години работи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN) и е световно известен учен в областта на физиката на елементарните частици.

През 1983 г. е член на екипа, който открива наличието на частиците W и Z, което полага основите за съвременната физика на субатомните частици. Трябва да се отбележи, че ръководителите на проекта Карло Рубия и Симон ван дер Меер получиха Нобелова награда за физика през следващата година. Професор Денегри има принос в изграждането на калориметричния детектор на частици и въвеждането на нов подход за регистриране на редки събития, представляващи интерес в сложен бекграунд. Той е член на екипа, който откри топ кварка, един от основните елементи на Стандартния модел.

Професор Денегри е публикувал над 170 научни статии, които са цитирани над 13000 пъти. Той е един от лидерите на колаборацията на детектора CMS - част от Големия адронен колайдер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !