Краткият сън ни прави четири пъти по-уязвими на болести

Недостатъчният сън е по-важен фактор за здравето дори от тютюнопушенето и употребата на алкохол

Наука OFFNews Последна промяна на 01 септември 2015 в 11:47 4315 0

Ново изследване, направено от Калифорнийския университет в Сан Франциско, потвърждава това, което родителите ни повтарят от векове: за да избегнем болестите, трябва да си осигуряваме достатъчно сън.

В екипа, направил изследването, влизат и изследователи от Университет „Карнеги Мелън“ (Carnegie Mellon University) и Университет на Питсбъргския медицински център (University of Pittsburgh Medical Center). Те открили, че за хората, които спят по шест часа на нощ или по-малко, ечетири пъти по-вероятно да се разболеят, когато се сблъскат с вирус, в сравнение с тези, които спят по над седем часа на нощ.

Това е първото изследване, което свързва навиците за сън на хората с размера на риска от заболяване.

"Краткият сън беше по-важен фактор от всеки друг в предсказването на риска от разболяване", обяснява Арик Пратър (Aric Prather), водещия автор на изследването. "Нямаше значение възрастта на хората, нивото на стрес у тях, расата им, образованието или доходът. Нямаше значение дали са пушачи. Въпреки всичко отново сънят беше определящия фактор".

За своето изследване учените използвали 164 доброволци. В продължение на 2 месеца те проверявали здравето им, интервюирали ги и им давали въпросници, за да изследват някои основни фактори - нивото на стрес, характера им, употребяват ли алкохол и пушат ли цигари. Изследователите също проследили обичайните навици за сън на участници седмица преди да ги изложат на вирус на настинка. След това настанили доброволците в хотел и ги заразили с вируса с помощта на капки за нос. В продължение на седмица те наблюдавали с камера качеството на съня им през нощта, като всеки ден вземали слузна проба от тях, за да видят дали вирусът е преодолял имунната им система.

"Ефектите от липсата на сън са нещо повече от отпадналост и раздразнителност. Липсата на сън засяга директно физическото ни здраве", заключава Арик Пратър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !