05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кучетата могат да помогнат за откриване на хора, заразени с коронавирус

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 април 2020 в 00:43 49220
Снимка: London School of Hygiene & Tropical Medicine

Кучетата може да имат способността да откриват хора с инфекции на COVID-19, особено безсимптомните носители, показва проучване.

Екип изследователи от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM - London School of Hygiene & Tropical Medicine), в сътрудничество с организацията Medical Detection Dogs и Университета в Дърам, започват интензивна програма за обучение на кучета, за да ги подготвят за бързо, неинвазивно диагностициране и за ограничаване на по-нататъшното разпространение на болестта.

Вече кучета са използвани за точно откриване на маларийна инфекция при хората. Сега екипът изготвя план за подготовка на кучетата за около шест седмици, за да откриват заразените с коронавируса бързо и точно, с ефективност средно 250 души на час.

„Предишната ни работа показа, че кучетата могат да откриват по миризмата хора с маларийна инфекция с изключително висока точност - над стандартите на Световната здравна организация за диагностика“, коментира в края на март проф. Джеймс Логан (James Logan), ръководител на катедрата за контрол на заболяванията в LSHTM.

Изследователите заявяват, че още не са открили каква е миризмата на COVID-19 и че все още не е установено дали болестта има специфична миризма, но са уверени, че има такава възможност, предвид факта, че други респираторни заболявания често променят миризмата на тялото на техния носител. И ако кучетата успяват да идентифицират COVID-19, това ще бъде революционен крайъгълен камък в борбата срещу вирусната пандемия.

Кучетата ще подушват проби COVID-19, за да определят коя от тях съдържа инфекцията като част от тренировъчния процес, по същия начин, по който са били обучавани да откриват ракови заболявания, паркинсон и бактериални инфекции.

След като бъдат обучени кучетата може да бъдат разпределени по летища или  на други обществени места.

ИзточникDogs Might Help Detect Coronavirus In Humans: Study, IBTimes


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.