22 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кучето робот на Boston Dynamics инспектира зоната на Чернобил (видео)

Роботът участва в радиометрични и геофизични изследвания, като помага да се изготвят триизмерни карти на разпределението на радионуклидите.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 октомври 2020 в 08:26 30600
Роботът на Boston Dynamics участва в изследването на евакуационната зона на Чернобил. Кредит: Державне агентство України з управління зоною відчуження

Кучето робот Spot на компанията Boston Dynamics участва в проучване на ситуацията в забранената зона около атомната електроцентрала в Чернобил, съобщи на официалната си Facebook страница Държавната агенция за управление на евакуационната зона на Украйна.

Кучето робот участва в радиометрични и геофизични изследвания на територията на пункта за съхранение на радиоактивни отпадъци "Червената гора", както и на гробищата "Подлесни" и "Буряковка". Spot помогна на експертите да оценят нивото на радиоактивно замърсяване.

Действията на робота са проследени не само от украински специалисти, а и от учени от Великобритания, които също участват в работата в евакуационната зона - изследователска група от университета в Бристол.

Роботът на Boston Dynamics участва в изследването на евакуационната зона на Чернобил. Кредит: Державне агентство України з управління зоною відчуження

В ходе работ кроме робота от Boston Dynamics также использовалось и другое высокотехнологичное оборудование: беспилотные летательные аппараты, гиперспектральные и нейтронные сканеры, лидары, гамма-спектрометры.

Освен робота на Boston Dynamics, е използвано и друго високотехнологично оборудване - безпилотни летателни апарати (дронове), хиперспектрални и неутронни скенери, лидари, гама спектрометри

Видео за робота Spot в ЧАЕЦ / Youtube - Чернобилска АЕЦ

Въз основа на тези проучвания ще бъдат изградени триизмерни карти на разпространението на радиоактивните вещества върху територията на полигоните и ще бъдат определени най-опасните зони от гледна точка на радиационната безопасност.

ИзточмикРобопес от Boston Dynamics проинспектировал Чернобыльскую зону отчуждения, naked-science.ru


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.