07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Квантови странности в парадокса "кокошката или яйцето"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 септември 2018 в 11:52 77780
Кредит: University of Queensland

Парадоксът "кокошката или яйцето" за първи път е предложен от древногръцките философи, за да опишат проблема с определянето на причина и следствие.

Сега екип от физици от Университета на Куинсланд и Института NÉEL показа, че когато става въпрос за квантова физика, и кокошката, и яйцето могат да бъдат първи, разказва phys.org.

Д-р Жаки Ромеро (Jacqui Romero) от ARC Centre of Excellence for Engineered Quantum Systems заяви, че в квантовата физика причината и следствиети не винаги са толкова ясни.

"Странностите на квантовата механика означава, че събитията могат да се случват без определен ред", коментира тя.

"Вземете пример ежедневното пътуване до офиса, при което пътувате част с автобус и част с влак.

"Обикновено вземате автобуса, после влака или обратното.

"В нашия експеримент и двете събития могат да се случат в началото", отбелязва д-р Ромеро.

"Това се нарича "неопределен каузален ред" и не е нещо, което можем да наблюдаваме в нашето ежедневие".

За да наблюдават този ефект в лабораторни условия, изследователите използваха устройство, наречено фотонен квантов превключвател.

С това устройство редът на събитията - трансформации на формата на светлината - зависи от поляризацията, обяснява д-р Фабио Коста (Fabio Costa) от Университета на Куинсланд.

"Чрез измерване на поляризацията на фотоните на изхода на квантовия превключвател успяхме да покажем, че редът на трансформациите на формата на светлината не е определен".

"Това е само първото доказателство за принципа, но в по-широк мащаб неопределеният каузален ред може да има реални практически приложения, като по-ефективно използване на компютрите или подобряване на комуникациите".

Изследването е публикувано в Physical Review Letters, издание на Американското физическо дружество.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.