Лабораторно отгледани кръвоносни съдове помагат на хора на диализа

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 март 2019 в 10:47 2855 0

Кредит: R.D. Kirkton et al., Science Translational Medicine (2019)
Кредит: R.D. Kirkton et al., Science Translational Medicine (2019)

Лабораторно отгледани кръвоносни съдове успешно са прикачени към човешка кръвоносна система. Те са създадени от собствената тъкан на реципиента и могат да бъдат използвани в бъдещето да заместят артерии, засегнати от сърдечно-съдови заболявания, съобщават New Scientist. 

Хедър Причард (Heather Prichard) и нейни колеги в Humacyte, технологична фирма в Дърам, САЩ, при което отглеждат в лаборатория кръвоносни съдове, използвайки човешки гладки мускулни клетки, които се намират във вените и артериите. Тези клетки са разпределени върху рамка и са снабдени с хранителни вещества. Те изграждат кръвоносни съдове около себе си, произвеждайки извънклетъчна матрица, пространствена мрежа от белтъци, включително колаген. 

Екипът отделя клетките от съдовете и премахва белтъци, които може да бъдат разпознати като чужди от имунната система на реципиента. Докато съдовете се оформят, са добавени пулсации, които да симулират налягането на кръвта, която тече през тях. След това съдовете, които са дълги 42 см и широки 6 мм в диаметър, са имплантирани в горната част на ръката на 60 човека с бъбречна недостатъчност.  

Всеки от тези пациенти е бил подложен на диализа - филтриране на отпадните продукти от кръвта. Обикновено, хирурзите трябва да свържат артерия с вена, за да се създаде по-широк кръвоносен съд с по-голямо налягане, за да може да се пренесе кръвта към диализната машина. При нито един от изследваните пациенти тази процедура не е била възможна, при някои кръвоносните съдове са много тесни за тази цел и затова те получават лабораторно отгледани, вместо тях.

Проби от 13 от пациентите, изследвани в продължение на повече от 4 години, показват, че кръвоносните съдове се развиват в многослойни тъкани, които зарастват след нараняване, ставайки успешно като собствените им кръвоносни съдове. 

"Кръвоносните съдове нямат клетки, в момента, в който са имплантирани", Разказва Причард. "С времето, там се натрупват различни видове от собствените клетки на пациента и така те стават подобни на нормалната жива тъкан," добавя тя.

Подмяна на кръвоносни съдове е необходима в много случаи, например когато артериите са увредени от травма или сърдечносъдово заболяване. Операцията за поставяне на байпас на коронарната артерия например, изисква трансплантирането на съдове, за да се възстанови нормалния кръвоток през сърцето. Досега златния стандарт е да се използват собствени артерии и вени на пациента, което обаче понякога е невъзможно и в тези случаи се имплантират синтетични съдове. 

Предимството на новите отгледани съдове пред имплантите от синтетични полимери е, че при тях няма никакви възпалителни реакции. Отглеждането на кръвоносните съдове отнема около два месеца. Екипът в момента опитва да ускори процеса, с надеждата да се произвеждат десетки хиляди годишно. 

Данните от проучването са публикувани в Science Translational Medicine.

Най-важното
Всички новини