08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лъвове са разкъсали бракониери на носорози

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 юли 2018 в 09:52 91731
Снимка: Pixabay

Вечерта във вторник, 3 юли, в резервата "Сибуя" в Kenton-on-Sea, Южна Африка, рейнджъри се натъкват на човешки останки на място, обитавано от лъвове, съобщава IFLScience.

Наоколо са разпръснати ловджийска пушка с шумозаглушител, резачки за тел и голяма брадва, според местната новинарска агенция Herald Live. Тези предмети са особено подозрителни, като се има предвид, че провинция Източен Кейп е  гореща точка на бракониерството през последните години. Само тази година досега са убити девет носорози в региона. А вчера ви съобщихме, че самка от вида южен бял носорог в близкия парк "Крагга Камма" бе убита от бракониери заради едносантиметров рог.

След като се връщат на мястото в сряда сутринта, за да разследват на дневна светлина, местните полицаи откриват още човешки части, разпръснати между храстите, достатъчно, за да са от двама и дори трима души, предава BBC News .

За безопасност шестте лъва, които живеят в близост, са инжектирани с успокоителни от ветеринарен лекар.

Говорителят на полицията капитан Мали Говъндър не потвърждава, че оръжията са били принадлежали на бракониери, тъй като доказателствата не са достатъчни до този момент:

 "Самоличността на [хората] остава неизвестна. Огнестрелното оръжие е взето от полицията и ще бъде изпратено до балистичната лаборатория, за да се установи дали е използвано при друго бракониерство или престъпление"

Южна Африка е богата на дива природа и редки животни и като че ли държавата се ангажира с все по-строги мерки против бракониерството. Според правителствено прессъобщение по-рано тази година 502 души са арестувани през 2017 г., въпреки че няма данни дали се стига до ефективни присъди.

В този случай изглежда обаче, че лъвовете са поели ролята на прокурори, съдии и екзекутори.

National Geographic съобщава, че през 2017 г. в Южна Африка, където живеят 80% от всичките около 29 000 носорози, са убити 1 288 от тези животни.

В момента и петте съществуващи вида - два от които са местни за африканския континент, а другите три са в Индия и Югоизточна Азия - се класифицират като застрашени, или критично застрашени.

Северният подвид на африканския бял носорог вече е функционално изчезнал, тъй като останаха само две женски, но скорошно постижение на репродуктивната биология дава надежда да се възстанови вида чрез комбиниран подход от ин витро и стволови клетки.


+ 7
- 0
Супер...който си търси, го намира!! Чудесна новина за всички ловци и бракониери...честито.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.