Лекари: Борбата с холестерола е най-голямата грешка на всички времена

Яжте мазнини, за да не дебелеете

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 май 2016 в 15:46 64106 3

Отхвърлянето на животинските мазнини и борбата за понижаване нивата на холестерола имат "катастрофални последици за здравето" на човечеството, заяви член на Британската асоциация за обществено здраве (Public Health Collaboration) и Националния форум за борба със затлъстяването (National Obesity Forum - NOF).

С унищожителния доклад на NOF може да се запознаете тук.

Анализирайки многогодишни научни изследвания, учените са установили, че всички опити да се докаже пряка връзка между употребата на животински мазнини и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания, са неуспешни, съобщава Тhe Verge.

Дългогодишната пропаганда, чиято цел е да убеди милиони хора да изключат от хранителния си режим животинските мазнини и да пият само нискомаслени млечни продукти, донесе само вреда, заключават изследователите. 

Нискомаслената диета води до това, хората да компенсират липсата на калории с въглехидрати, от които лесно се усвоява главно захарта. Това води до увеличаване на производството на инсулин в организма, а след това - и до натрупването на глюкоза, която ако не се изгори като енергия, се превръща в мазнини.

Такова хранене само увеличава вероятността за затлъстяване и съпътстващите го заболявания, казва Дейвид Хаслам (David Haslam), шеф на Британския форум за борба със затлъстяването.

Яжте мазнини, за да не страдате от затлъстяване

Лекарите обвиняват борбата с холестерола за глобалната епидемия от затлъстяване. Мащабът на епидемията става все по-страшен. В някои страни, например САЩ, страда от затлъстяване една трета от населението.

Британските лекари призовават за връщане към класическата схема на хранене, която включва тлъсто месо (в разумни дози), масло и така нататък.

По-добре да се изключат нискомаслените храни, твърдят лекарите. 

Здравословната храна - риба, месо, яйца, ядки, мляко - съдържа мазнини и това е една нормална диета, подчертават авторите на изследването.

"Яжте мазнини, за да не страдате от затлъстяване", - заключава Йън Брум (Iain Broom), професор в Университета в Абърдийн, един от авторите на публикацията.

Резултатите от проучване на denkstatt Bulgaria с KC2: "Обществено-икономически въздействия на предлаганите нови данъци върху някои видове храни".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

03.06 2016 в 07:29

добрата новина е, че българчетата сме шампиони по не-посещаване и не-слушане на лекари, така че няма страшно :)

15914

2

поп Дръвчо

26.05 2016 в 19:26

Засега потвърждават десетилетните аматьорски подозрения на дедо поп.

12060

1

Krum Georgiev

26.05 2016 в 17:44

Гайдурковци,нещо да кажете..