09 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лекарство за диабет може да намали теглото ви с 20%

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 февруари 2021 в 10:55 89600
Снимка: Pixabay

Изследователи са установили, че лекарството, използвано за лечение на диабет, може да намали телесното тегло с до 20 процента при затлъстели хора. Участниците в ново проучване, приемали лекарството в продължение на 68 седмици, са свалили средно 15,3 килограма.

В новото проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, участват около 2000 души от 16 страни в Европа, Азия и Америка. Средното телесно тегло на доброволците е 105 килограма. Участниците са инжектирани с 2,4 милиграма лекарство, наречено Семаглутид (Semaglutide), веднъж седмично с подкожна инжекция.

Въпреки че това лекарство се използва за първи път като превантивна мярка срещу затлъстяване, Семаглутид вече се употредява в помощ на пациенти с диабет тип 2. За тези пациенти лекарите обикновено предписват много по-ниски дози (един милиграм) в сравнение с дозата, използвана при проучването за затлъстяване.

След 16 месеца от проучването участниците губят средно 14,9 процента от телесното си тегло. Около една трета от групата е загубила повече от 20 % от телесното си тегло. Като се има предвид, че хората със затлъстяване най-често се съветват да отслабват с 10 до 15 % - този резултат е изключително важен.

Семалгутид имитира действието на хормон, наречен глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), който червата отделят в кръвта след хранене, за да стимулира чувството за ситост и да намали глада. Освен седмичната доза от лекарството, участниците в проучването получават редовни консултации от диетолози, за да им помогнат да намалят приема на калории и да увеличат физическата активност.

Учените признават, че повечето от участниците са бели жени и може да са необходими повече изследвания, за да се определи ефективността на лекарството при други популации пациенти. Те също така отбелязват, че Семаглутид понякога причинява временни странични ефекти като повръщане и диария.

Справка: Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity, 
John P.H. Wilding et al., New England Journal of Medicine, February 10, 2021
DOI: 10.1056/NEJMoa2032183

Източник: Semaglutide Shines as Weight Loss Therapy, medpagetoday


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.