07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лекция на проф. Съсълов в Zoom на 30 март

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 март 2021 в 09:24 21630
Кредит: NASA

Проф. Димитър Съсълов от Харвард-Смитсониън център по астрофизика ще изнесе лекция на тема "Звезди, планети и живот: лабораторни експерименти".

Лекцията ще се осъществи от 16:00 ч. на 30.03.2021 (вторник) дистанционно през Zoom:
https://cern.zoom.us/j/64899822820?pwd=MkVyY1JPRDdqTWl0VERya3FKczVYZz09 
Meeting ID: 648 9982 2820
Passcode: 879360

Димитър Съселов е  директор на мултидисциплинарния център Harvard Origins of Life Initiative. Фокус на неговите изследвания е връзката между материя и лъчение. Научните му интереси се простират от еволюцията на водорода и хелия в ранната Вселена, през създаването на звездите, до пулсарите и определянето на разстоянията до други галактики.

Проф. Димитър Съсълов става известен с откритието на екзопланети чрез разработения от Съселов и сътрудниците му метод на транзитното търсене. Той и екипа му откриват през 2003 г. най-далечната планета OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец.

Ето какво разказва Димитър Съсълов за темата на лекцията: 

През последните няколко години нашата международна група от екипи разработи система от химически реакции, които обещават, в скоро време, да доведат до създаването на функциониращи протоклетки в лабораторни условия.
Тази система от химически реакции се базира на начални условия от астрофизиката (звезден ултравиолетов спектър) и геофизиката, и на рядко срещани молекулни квантови процеси.
Лекцията ще разгледа някои от последните лабораторни експерименти и бъдещите насоки при тези изследвания.

Събитието се организира от Физическия факултет към Софийски университет "Св. Кл. Охридски".


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.