Локална дестабилизация може да доведе до пълна загуба на ледените маси в Западна Антарктика

От Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 ноември 2015 в 11:24 3987 0

Кредит pandoraworld.su

Огромната западноантарктическа ледена покривка ще се срине напълно, ако леда в сравнително малкият залив Амундсен до остров Хершел се дестабилизира, твърдят учени от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата. Това ще доведе до около 3 метра повишаване на морското равнище.

Последните проучвания показват, че тази област на ледения континент вече губи стабилност, което е първата стъпка към поредицата необратими промени в климата, съобщава Reporting Climate Science.

Всички предишни изследвания са фокусирани върху краткосрочното развитие на този район, но този път авторите от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата публикуват в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, резултатите от проведените от тях компютърни симулации за дългосрочното развитие на целия регион на Антарктическия леден щит. 

Само едно малко дестабилизиране

Изследователите са използвали компютърни модели, за да прогнозират какво ще бъде въздействието на шест десетилетия топене на леда. Според учените ледниковият щит му предстои само да преодолее един праг, след който ще започне необратим дългосрочен процес на деградация на ледовете.

"Това, което ние наричаме вечния лед на Антарктида за съжаление се оказва, че не е вечен", казва Йоханес Фелдман (Johannes Feldmann), водещ автор на изследването. "Ако подобен род дестабилизация започне, то в течение на няколко близки столетия повдигането на морското ниво до три метра ще бъде неизбежно. В резултат на тези промени ще бъдат потопени много градове, в това число Ню Йорк и Маями," – коментира Фелдман. – "Внезапното нарушение на стабилността ще започне след дълъг период, в течение който практически нищо не се променя".

Това се изразява чрез концепцията за бифуркация в теорията на хаоса или внезапната загуба на симетрия в съвременната теоретична физика, когато в една хаотична система, каквато без съмнение е климата, малка промяна (пертурбация) може невъзвратимо да доведе до ново качествено състояние. 

Затоплянето на океанските води бавно топи основата на ледниците изотдолу и това увеличава плаващите ледове. Големи части от ледената покривка на Западна Антарктика стъпват на скала, която е под морското равнище и като цяло е наклонена към водния басейн. Така все повече ще се ускори по-нататъшното отстъпление на ледниците.

"В нашите симулации на 60-годишното топене в момента се наблюдава скорост, която е достатъчна да започне процес, който след това не може да бъде спрян и ще продължи в продължение на хиляди години", отбеляза Фелдман. "Това със сигурност ще е един дълъг процес", казва Фелдман. "Но вероятно започва точно сега".

Факторът емисии на парниковите газове

"Засега нямаме достатъчно доказателства, за да кажем дали дестабилизацията на леда в Амундсен се дължи на емисиите на парниковите газове и е резултат на глобалното затопляне", - коментира съавторът и експерт на IPCCАндерс Левърман (Anders Levermann), също от Потсдамския институт. "Но е ясно, че по-нататъшното увеличаване на емисиите на парникови газове ще увеличи риска от леден срив в Западна Антарктида и по-неудържимо повишаване на морското равнище."

"Това не е нещо, от което трябва да се плашим, тъй като се развива бавно," заключава Левърман. 

Но въпреки тези констатации, авторите на научното изследвания отбелязват, че по-нататъшните перспективи на състоянието на Антарктида са все още много неясни и противоречиви.

По-специално, новите данни на НАСА показват, че натрупването на сняг в Антарктида, което е започнало преди около 10 хиляди години, сега води до образуването в континенталната част на достатъчно количество лед, което надвишава загубите от изтъняването на ледниците в резултат на топенето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !