Луната е обгърната от постоянен гигантски облак прах

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 юни 2015 в 15:30 4916 0

Луната винаги е заобиколена от облак прах, образуван от частици, създадени от сблъсъка на кометни частици, както показва ново изследване.

Според данните от сондата LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) гигантски облак от прах се носи на височина няколко десетки километра над поверхността на Луната, се докладва в статия в Nature.

Този облак вероятно е причината за загадъчното "сияние на хоризонта" при лунните залези и изгреви, наблюдавано от астронавтите на Аполо 15 и 17, съобщава сайтът на Университета в Колорадо.

"LADEE е първият космически апарат, на борда на който е инсталиран специален изследователски инструмент, който да определи наличието на прах при ниска орбита на Луната" - казва Михали Хорани (Mihaly Horanyi) професор по физика в Университета в Колорадо, Лабораторията по атмосферна и космическа физика. 

"Установихме, че облакът прах се състои от сравнително големи частици, но неговата плътност е толкова ниска, че астронавтите на Луната не успели да го видят", - добавя още.

Освен това, екипът на Хорани допуска, че всички тела без атмосфера в Слънчевата система - включително луните на Марс - трябва да са обвити с облаци прах. Източникът на тази прах, според специалистите, е поясът на Кайпер, разположен в края на Слънчевата система.

Хорани се занимава с този проблем повече от две десетилетия. През 90-те е бил член на екипа по създаването на система за откриване на прах (dust detector system - DDS) за мисията Galileo, която имаше за цел да изследва Юпитер и луните му.

DDS намира праховите облаци обкръжаващи ледените луни на Юпитер - Ганимед, Калисто и Европа. Тогава логично възниква въпросът за съществуването на прах и около нашия спътник - Луната.

За своите 80 дни на работа от октомври 2013 г., LADEE е открил на орбита около Луната 140000 прахови частици. Освен това е установено, че облакът има неправилна форма, защото прахът от кометите падат под ъгъл върху повърхността на нашия спътник, изхвърляйки в космоса голямо количество частици от лунната почва.

В подкрепа на хипотезата, че причина за съществуването на праховия облак са кометни частици, е фактът, че данните на LADEE показват увеличение на концентрацията на прах около Луната по време на падането на метеорните потоци на Земята (и естествено на Луната).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !