23 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Mъртвата зона" в Оманския залив се увеличава

Текущият размер на "мъртвата зона" може да бъде сравнен с размера на България.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 април 2018 в 11:53 77850
Учените направиха проучването с помощта на роботите Seaglider Снимка: University of East Anglia

Ново изследване от Университета в Източна Англия (UEA) установи рязко понижаване на количеството на кислорода в Оманския залив, част от Арабско море.

Но екологичното бедствие е оказа по-лошо от очакваното. "Мъртвата зона" расте и това е потвърдено с помощта на подводни роботи, наречени "Seagliders", които успяха да съберат данни в райони, които преди това са бяха недостъпни поради пиратството и геополитическото напрежение, съобщава EurekAlert!.

Изследването е публикувано в Geophysical Research Letters.

Роботите са с размер на човек водолаз, но могат да достигнат дълбочини от 1000 метра и да останат в морето в продължение на месеци, обхождайки хиляди километри.

Seaglider "лети" през водата с изключително скромни енергийни изисквания, използвайки промените в архимедовата сила на плаваемостта, съчетани със стабилна хидродинамична форма с ниско триене. Проектиран да работи на дълбочини до 1 000 метра, корпусът се свива, когато потъва, за да съответства на налягането от морската вода. Той измерва температурата, солеността и други параметри в океана, като изпраща данните обратно, използвайки глобалната сателитна телеметрия. Роботите Seaglider се използват в цял свят, събират данни в океана и изпълняват различни други мисии за океанографи, включително американския флот, правителствени агенции и изследователски организации.

Два робота Seaglider бяха разположени в Оманския залив в продължение на осем месеца. Те комуникират чрез сателит, за да изградят подводна картина на нивата на кислорода и механизма на океана, който пренася кислорода от една област в друга. С помощта на роботите е създадена подводна карта на нивата на кислорода.

Изследователите намериха район почти без кислород с площ около 100 хиляди квадратни километра. Освен това те установиха, че "мъртвата зона" се движи надолу и нагоре с промяната на сезоните, което кара рибата да се концентрира в тясна ивица близо до повърхността на водата.

Защрихованата област е Оманският залив. Wikimedia Commons

Днес на окенографите са известни няколко "зони на кислороден минимум" (oxygen minimum zones - OMZ), разположени на дълбочина над 200 метра покрай западните континентални брегове, където разместването на водните пластове е затруднено и всичкият наличен кислород се употребява бързо от живите организми. Една от тях е в Арабско море, простираща се между бреговете на Индия, Иран и Оман - това са области с изключително активно корабоплаване. Съдейки по новата работа "мъртвата зона" бързо се увеличава.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.