Mъжете карат по-добре, ако започнат да шофират по-млади, според ново проучване

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 февруари 2018 в 11:53 3123 0

Кредит sheknows.com

И мъжете, и жените са еднакво лоши шофьори, ако са започнали отскоро да се учат да кормуват, но сред мъжете най-добре се справят младите ученици.

Освен това се оказа, че и жените, и мъжете без опит шофират еднакво, но жените са по-малко уверени в себе си, съобщава phys.org.

Изследователи от Университета на Калифорния, събират сто доброволци сред хора, които отскоро са записани в школа за кормуване и са карали общо не повече от 5 часа през целия си живот. В експеримента те шофират два часа с инструктор по най-натоварените улици на Лос Анджелис, за да  се провери кой кара по-точно и по-уверено - мъжете или жените, младите хора или възрастните.

Оценката на качеството на кормуване се дава от професионални инструктори (оценява се по четиристепенна скала, където рейтинг от 4 означава, че човекът е готов за полагане на изпит и да получи шофьорска книжка). Увереността зад волана се оценява от самите начинаещи водачи.

Резултатите от изследването са публикувани в списание PLоS One.

Възраст и пол

Оказа се, че мъжете управляват автомобилите толкова по-добре, колкото по-рано започнат да се учи, тийнейджърите получават с 36% повече отлични оценки, отколкото мъжете, които за първи път сядат зад волана на 20 и малко повече години (проучването е проведено в САЩ, където шофьорската книжка може ще бъде получена на 16 години). Но такава закономерност при жените не е открита - те карат по един и същ начин, независимо от възрастта, в която започват да се обучават.

Учените не намират разлика в средната оценка на шофьорските умения при мъжете и жените, но забелязват, че субективните оценки на увереността значително се различават и са много по-ниски при начинаещите жени, отколкото при начинаещите мъже.

Предишни изследвания показват, че жените на средна възраст са по-внимателни зад волана от младите мъже.

Спортни и видео игри

И мъжете, и жените, които някога са играли отборни игри (футбол, хокей, волейбол, бейзбол и др.), им е по-лесно да усвоят кормуването - те получават от 2.43 до 2.66 точки, а тези, които никога не са играли - от 1.6 до 1.94 точки. Може би това се дължи на факта, че отборните спортове подобряват ориентацията в пространството. Този факт се потвърждава от предишни проучвания, на които се позовават авторите.

Но очевидно видеоигрите не оказват влияние върху способността за шофиране - опитните геймъри не са по-добри зад волана от тези, които никога не са играли. Този резултат озадачава учените, тъй като съществуват редица проучвания, които потвърждават, че видеоигрите, подобно на някакъв колективен спорт, подобряват уменията за ориентация в пространството и като цяло ни правят по-умни.

Авторите предлагат щатските власти за контрол на пътните транспортни средства да разширят обучението по безопасност на новите шофьори не само за тинейджъри, а и за всички възрасти. Ако бъдат въведени в политиката, констатациите биха могли да подобрят обучението на водачите и в крайна сметка да намалят пътнотранспортните произшествия и да спасят животи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !