Международната космическа станция ще продължи работа до 2024

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 март 2015 в 16:52 3312 0

Кредит NASA /ESA

Ръководителите на космическите агенции на Русия и САЩ са се договорили да удължат срока на експлоатация на Международната космическа станция до 2024, съобщи РИА новости.

"След този период, Русия и Съединените щати възнамеряват да създадат съвместно нова космическа станция", заяви шефът на Роскосмос Игор Комаров. "Роскосмос заедно с НАСА ще работят по програмата за бъдещата космическа станция. Ние възнамеряваме да обсъдим и бъдещ съвместен проект. И това ще бъде отворен проект. Той ще включва не само настоящите членове на МКС. Той ще има отворен характер за всички, които искат да се присъединят към нея", - каза той.

"Ние заедно с ръководителя на НАСА Чарлз Болдън взехме съвместно решение относно продължаването на работата на МКС до 2024 г. Също така, не изключваме, че по някое време полетът на станцията може да бъде удължен допълнително," - каза Комаров.

Главата на Роскосмос заяви също пред репортерите, че през следващите месеци ще бъде одобрена новата Федерална космическа програма. Според него, сега се работи активно в тази посока, развива се идеята за нова ракета "Ангара" и се обсъжда бъдещето на пилотирани космически програми.

Според шефа на НАСА Чарлз Болдън, Роскосмос и НАСА обсъждат възможността за съвместна мисия до Марс. "Нашата област на сътрудничество ще бъде Марс. Обсъждаме как най-добре да се използват ресурсите, финансите, да се определят сроковете и как да се разпределят усилията за да се избегне дублирането на дейности", - каза на пресконференцията американецът. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !