Миризмата на липсващия собственик не утешава котките, а ги разстройва

Ваня Милева Последна промяна на 20 септември 2021 в 00:01 6917 0

Кредит Pixabay

Разтревожните котки не се утешават от предмети, които миришат на любимия им човек - и тези напомняния дори могат да ги накарат да страдат по-силно от отсъствието на собственика им.

Повечето домашни котки създават силни връзки със своите собственици и изглежда намират присъствието им за успокояващо. Въпреки това, за разлика от човешките бебета, котките не приемат за успокояващ аромата на липсващите хора, с които са се свързали, отбелязва Кристин Витале (Kristyn Vitale) от колежа Unity в Мейн.

„Обонянието е важно чувство за котките и е свързано с тяхното социално поведение, но в нашето проучване [предметите с мирис на собственик] нямаха ефект за намаляване на стреса“, разказва Кристин Витале. "Миризмата може дори да влоши нещата за някои котки".

На собствениците на котки понякога се казва да оставят част от облеклото си с домашните любимци, когато трябва да бъдат отделени от тях например в хотел за домашни любимци. За да видят дали тази практика всъщност е полезна, Витале и нейните колеги извършват изследване сред 42 собственици на котки, които полят да донесат за котките си и нещо, което мирише на тях - обувка, чорап, нощница или одеяло - в непозната стая за тестване.

Всеки собственик седи в средата на кръг с диаметър 2 метра на пода, докато на котката им е позволено да се скита свободно из цялата стая. После собственикът оставя котката сама. След това котките преживяват една от двете последователности от събития. За някои собственикът им се връща, после пак ги оставя сами и накрая в стаята с котката се оставя предметът, миришещ на собственика; за други първо се оставя предметът, а след това собствениците се връщат, след като котката е била сама известно време.

По-голямата част от котките показват признаци на връзка със собствениците си, търкат в тях, когато се връщат в стаята, и мяукат нервно, когато отсъстват, разказва Витале. Независимо коя последователност са преживели, котките обикновено не обръщат внимание на миришещия предмет и не са по-спокойни, отколкото когато са сами без него.

Всъщност 38 % от тях са по-гласовити, когато предметът е в стаята, отколкото когато са сами без него. Много от котките дори изглеждат по-малко успокоени от присъствието на собствениците си, ако първо са получили миришещата вещ като заместител.

Това може да се дължи на факта, че котките се нуждаят от по-многостранно социално взаимодействие със собственика си. „Неща като топлина, докосване и говор също могат да бъдат важни“, коментира Витале.

Констатациите показват, че собствениците биха могли да направят услуга на повечето котки, като не им оставят миризмите си по време на отсъствието си. Вместо това, собствениците могат да се опитат да присъстват физически с котките си - когато е разумно да го направят - ако котката трябва да преживее нова среда или други стресови ситуации.

Справка: Applied Animal Behaviour Science, DOI: 10.1016/j.applanim.2021.105444

Източник: Cats refuse to snuggle with objects that smell like their owners, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !